Execuțiile din Myanmar: SUA îndeamnă China să condamne Myanmar

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei
O asistentă din Marea Britanie, acuzată pentru uciderea a şapte bebeluși. Doctorii erau nedumeriți de rata crescută a mortalității de pe turele ei

Statele Unite au îndemnat China să sporească presiunea asupra Myanmarului după executarea de către junta militară a patru activiști pentru democrație.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat despre China, că ar putea influența Myanmar mai mult decât orice altă țară.

"Facem apel la țările din întreaga lume să facă mai mult. Și noi vom face mai mult", a declarat acesta.

Însă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că China nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări.

 

Zhao Lijian a declarat că Myanmar ar trebui să folosească legile și constituția sa pentru a rezolva diferendele

 

Price a declarat că nu poate exista "nicio afacere ca de obicei" cu regimul juntei din Myanmar, cunoscut și sub numele de Birmania, și a făcut apel la toate țările să interzică vânzările de echipamente militare către această țară și "să se abțină de la a acorda regimului orice grad de credibilitate internațională".

El a declarat că SUA iau în considerare "toate opțiunile" pentru a tăia veniturile regimului.

Activistul Kyaw Min Yu, cunoscut mai bine sub numele de Ko Jimmy, și fostul deputat Phyo Zeya Thaw se numără printre cei executați.

Activiștii au fost arestați după o lovitură de stat condusă de armată anul trecut și acuzați de comiterea unor "acte de terorism". Ei au fost condamnați la moarte în cadrul unui proces cu ușile închise, pe care grupurile de apărare a drepturilor l-au criticat ca fiind nedrept.

Atât Phyo Zeya Thaw, cât și Ko Jimmy au pierdut apelurile împotriva sentințelor în luna iunie, conform BBC.

Se știe mai puțin despre ceilalți doi activiști - Hla Myo Aung și Aung Thura Zaw. Aceștia au fost condamnați la moarte pentru uciderea unei femei care era un presupus informator al juntei.

 

Execuțiile au fost aspru criticate de comunitatea internațională

 

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat într-o declarație că este "consternată" de faptul că bărbații au fost condamnați la moarte în ciuda apelurilor din întreaga lume.

"Acest pas crud și regresiv este o extindere a campaniei represive continue a armatei împotriva propriului popor", a declarat ea.

Într-o declarație comună, Uniunea Europeană, Australia, Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA au calificat execuțiile drept "acte de violență reprobabile care exemplifică și mai mult disprețul regimului pentru drepturile omului și statul de drept".

De asemenea, declarația a îndemnat regimul să îi elibereze "pe toți cei deținuți pe nedrept" și să acorde acces deplin și independent la închisorile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel