Există buncăre anti-atomice în Italia? De la vilele lui Mussolini la tunelurile Bourbon, iată harta secretă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Există buncăre anti-atomice în Italia? De la vilele lui Mussolini la tunelurile Bourbon, iată harta secretă
Există buncăre anti-atomice în Italia? De la vilele lui Mussolini la tunelurile Bourbon, iată harta secretă

Curiozitatea față de adăposturile din Al Doilea Război Mondial revine în Italia. Unde sunt adăposturile antiaeriene din Italia? Conflictul din Ucraina a readus teama de bombardamente, la 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În acei ani, peste tot în lume au fost construite buncăre care au ajutat oamenii să scape de moarte și care salvează mii de vieți în aceste zile la Kiev și în alte orașe atacate de Rusia.

Din 1945 și până în prezent, construcția adăposturilor a continuat, intensificându-se atunci când Războiul Rece a devenit mai tensionat. Acum că războiul s-a întors în Europa, dacă s-ar muta și în Italia, unde s-ar putea adăposti oamenii? Aceasta este o întrebare pe care mulți oameni și-o pun, iar unii au cumpărat deja adăposturi antiaeriene. 

 

De la Roma la Milano, cele mai importante adăposturi

 

La Roma, cele mai "la modă" adăposturi antiaeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost pivnițele. Cei care le aveau în clădirile lor se puteau refugia acolo, sperând că locuința lor va rămâne în picioare. În timpul războiului, în capitală au fost construite douăsprezece adăposturi antiaeriene, în special pentru clasa de mijloc. Cel mai important este situat în Vila Ada și este aproape un palat subteran de lux. În camere există un sistem de ventilație cu suprapresiune care a împiedicat pătrunderea gazelor nocive din exterior.

Vila Torlonia, una dintre fostele reședințe ale lui Mussolini, are, de asemenea, propriul său refugiu. Ducele a mai construit, de asemenea, un altul sub Piazza Venezia, cu o lățime de aproximativ 80 de metri pătrați și cu ziduri groase de doi metri. Este bine cunoscut și buncărul de sub clădirea de birouri Eur, cu o adâncime de 33 de metri și o lățime de 450 de metri pătrați. Acesta poate găzdui aproximativ 400 de persoane timp de cel puțin trei luni.

 

Cel puțin 500 de buncăre au fost construite în Milano în timpul Marelui Război

 

Cel puțin 500 de buncăre au fost construite în Milano în timpul Marelui Război, la care se adaugă peste 100 de adăposturi publice, structuri din beton armat construite special pentru a se adăposti de un eventual război atomic. Printre cele mai renumite se numără adăpostul 87, unde se organizează adesea tururi ghidate. Acesta este situat sub școala primară Leopardi. Sub fântâna din Piazza Grandi se află un altul care poate găzdui cel puțin 450 de persoane. Celebre sunt și cele din Via Cesare Battisti și Via Gioia.

Chiar și în Napoli, nu este dificil să găsești adăposturi antiaeriene. Unul dintre acestea este apeductul greco-roman, deși nu garantează condiții de trai excelente. În cartierele Spagnoli se află adăpostul Sant'Anna di Palazzo. Celebru este și tunelul Bourbon, construit în secolul al XIX-lea.

În Torino, refugiul din Piazza Risorgimento este unul dintre cele mai mari construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta este format din trei tuneluri cu o lungime de 40 de metri, o lățime de 4,50 metri și o înălțime de 3,30 metri. Acesta poate găzdui cel puțin 1.200 de persoane.

Un alt adăpost se află în Piazza San Carlo. În Trentino, la granița cu Alto Adige, în Alta Val di Non, există o operă de inginerie extraordinară: Gamper Bunker, un muzeu uriaș ascuns în inima muntelui Monte Mais. Este o lucrare de război care datează din 1940 și care a fost dorită de Mussolini pentru a preveni o posibilă invazie germană.

 
Starea buncărelor și a metroului

 

În prezent, buncărele nu sunt conectate la rețelele de încălzire sau de electricitate. Nimeni nu le mai folosește (din fericire), cu excepția tururilor ghidate. În caz de necesitate, în majoritatea cazurilor, va trebui să se furnizeze generatoare de energie portabile. În comparație cu cel de-al Doilea Război Mondial, în prezent, în multe orașe există metrouri. Ucrainenii ne-au învățat că acestea pot fi un refugiu util, deși nu tocmai confortabil. Orașele care au metrou sunt Milano, Roma, Napoli, Torino, Brescia, Catania și Genova.

 

Buncărele au început să fie scoase la vânzare 

 

Există mai multe case buncăr de vânzare în Italia. Acestea sunt vile luxoase, înconjurate de verdeață, care adăpostesc structuri folosite deja ca buncăre. În Fagnana, în provincia Udine, o proprietate de vânzare are la subsol un buncăr antiatomic construit conform standardelor elvețiene.

O vilă din Guanzate și o alta din Negrar di Valpolicella au, de asemenea, buncăre. Și chiar și în Milano, o clădire de vânzare are un adăpost antiaerian.

Dacă vreți să vă faceți casa "rezistentă la bombe", aveți nevoie de o ușă de beton (folosită în adăposturile militare), beton gros de 30 de centimetri. De asemenea, aveți nevoie de sisteme de ventilație protejate împotriva detonărilor nucleare, rezervoare de apă de 1.000 de litri fiecare, sisteme radio pentru contactul cu lumea exterioară, paturi din materiale ignifuge, băi spartane și vopsea specială pentru pereți.

De asemenea, mediul trebuie să fie presurizat, deoarece aerul din exterior trebuie să intre doar printr-un filtru. Nu este o sarcină ușoară, dar unii au început deja să se echipeze.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel