„Există pericolul să apară alianța nucleară Rusia-China-Coreea de Nord”. Anunțul NATO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

Aflat în prezent într-o vizită oficială în Japonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China să invadeze Taiwanul, potrivit Știrile PRO TV. Stoltenberg a declarat că Beijingul „ia lecții” din invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, în timp ce a avertizat: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Șeful NATO și premierul japonez Fumio Kishida au promis să consolideze legăturile cu Occidentul, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a cooperării sale militare tot mai mari cu China.

„Lumea se află la un punct de inflexiune istoric în cel mai sever și complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial', au afirmat Stoltenberg și Kishida într-un comunicat.

De asemenea, liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările nucleare ale Rusiei, la exercițiile militare comune ale Rusiei și Chinei în apropierea Japoniei și la dezvoltarea de arme nucleare de către Coreea de Nord.

Aceasta survine după ce Rusia a avertizat marți că se află „în pragul unei coliziuni directe cu SUA și NATO” și că este „foarte posibil” să nu mai existe un tratat de control al armelor nucleare cu America după 2026 din cauza eforturilor Washingtonului de a provoca „o înfrângere strategică” Moscovei în Ucraina.

 

„Războiul din Ucraina contează pentru noi toți”

 

Stoltenberg a declarat reporterilor că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China într-un moment în care aceasta își consolidează armata, „își intimidează vecinii și amenință Taiwanul”.

„Războiul din Ucraina demonstrează că securitatea noastră este strâns interconectată”, a declarat Stoltenberg în timpul vizitei sale la baza aeriană Iruma, la nord de Tokyo.

„Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va fi și un mesaj foarte periculos pentru liderii autoritari din întreaga lume, pentru că atunci mesajul va fi că atunci când folosesc forța militară își pot atinge obiectivele. Așa că războiul din Ucraina contează pentru noi toți”, a spus el.

El a adăugat: „Acest război nu este doar o criză europeană, ci o provocare la adresa ordinii mondiale. Beijingul urmărește îndeaproape și ia lecții care pot influența deciziile sale viitoare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

În weekend, Stoltenberg a făcut avertismente similare cu privire la creșterea tensiunii cu China în timpul unei vizite în Coreea de Sud și a îndemnat Seulul să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei.

Deși Organizația Tratatului Atlanticului de Nord grupează 30 de țări din Europa și America de Nord, Stoltenberg a declarat că membrii săi sunt afectați de amenințările globale.

China a criticat anterior eforturile NATO de a-și extinde alianțele în Asia. Rusia, care își numește invazia din Ucraina o "operațiune specială", a prezentat în mod repetat expansiunea NATO drept o amenințare la adresa securității sale.

La sfârșitul anului trecut, Japonia a dezvăluit planuri radicale de consolidare a capacităților sale de apărare, schimbări altădată de neconceput pentru o țară pacifistă, care o vor face să fie al treilea cel mai mare cheltuitor militar după Statele Unite și China.

 

Tratatul nuclear START s-a putea rupe

 

Atât Rusia, cât și Statele Unite dispun în continuare de vaste arsenale de arme nucleare, care în prezent sunt parțial limitate de Noul Tratat START din 2011, care în 2021 a fost prelungit până în 2026.

Cu toate acestea, ce urmează după 4 februarie 2026 nu este clar, deși Washingtonul a indicat că dorește să ajungă la un acord de continuare cu Rusia.

Întrebat dacă Moscova ar putea lua în considerare posibilitatea ca după 2026 să nu existe un tratat de control al armelor nucleare, Ryabkov a declarat pentru agenția de stat RIA: "Este un scenariu destul de posibil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel