Exodul muncitorilor asiatici: România pierde forța de muncă imediat după intrarea în Schengen

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Exodul muncitorilor asiatici: România pierde forța de muncă imediat după intrarea în Schengen / Foto: Unsplash
Exodul muncitorilor asiatici: România pierde forța de muncă imediat după intrarea în Schengen / Foto: Unsplash

România se confruntă cu un fenomen neașteptat după intrarea în spațiul Schengen: tot mai mulți muncitori asiatici angajați legal părăsesc țara pentru venituri mai mari în vestul Europei, deși vizele lor sunt valabile doar pe teritoriul românesc.

Deși mulți muncitori asiatici apreciază condițiile din România, aleg să plece în Portugalia, Germania sau alte țări vest-europene, unde speră să câștige mai mult.

Această tendință ridică provocări pentru angajatorii români, care depind de această forță de muncă, mai ales în industriile construcțiilor, agriculturii și ospitalității.

 

Primele plecări, frustrări pentru angajatori

 

În Timișoara, o firmă de construcții a pierdut deja trei muncitori asiatici în prima zi a anului. Adrian Cionca, directorul companiei, a declarat, conform ProTv: „Este foarte frustrant pentru noi, pentru că investim în taxele de înregistrare, biletele de avion. Am încercat să le dăm condiții de cazare optime, să avem grijă de ei.”

Sherpa Sunil, un muncitor din Nepal, care lucrează într-un restaurant din Timișoara, a spus despre plecarea unui prieten: „Nu știu exact de ce a plecat, poate nu i-a plăcut aici sau poate a vrut alte oportunități.”

 

Forță de muncă vitală pentru România

 

Sectorul ospitalității este deosebit de dependent de această forță de muncă. Corina Macri, președinta Horetim, subliniază importanța muncitorilor asiatici: „Sunt vitali, cel puțin pentru industria ospitalității. Dacă astăzi ei ar pleca, industria ospitalității ar fi la pământ”.

Pentru a combate deficitul, Ministerul Muncii a propus un proiect ce prevede angajarea a încă 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene în acest an.

Totuși, datele Inspecției Muncii arată o tendință îngrijorătoare: din peste 270.000 de lucrători extracomunitari aduși din 2021, doar 150.000 mai lucrează în prezent în România.

 

Risc de sancțiuni pentru cei care părăsesc țara

 

Muncitorii care pleacă din România fără acte legale riscă sancțiuni, la fel ca angajatorii care îi acceptă. Ileana Mogoșanu, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, avertizează: „Documentele pe care ei le obțin sunt strict pentru teritoriul României. Dacă aleg acolo să muncească la negru, vor suporta și ei și angajatorii sancțiuni.”

România trebuie să găsească soluții pentru a stabiliza această forță de muncă vitală și a preveni migrarea ilegală, menținând totodată industria locală competitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel