Expert militar: Potenţialul nuclear al Rusiei poate fi un mit la fel ca cel referitor la armata rusă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Rusia este în criză de mult timp, iar întreţinerea armelor nucleare necesită fonduri mari, reînnoiri şi testări periodice. Prin urmare, există suspiciuni că potenţialul nuclear rusesc este, de fapt, un mit similar celui referitor la forţele armate ale Rusiei - consideră colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev. 

Într-un interviu acordat agenţiei RBC-Ucraina, expertul a amintit de acordul încheiat la începutul anilor '90 între Rusia şi Statele Unite (Programul Megatons to Megawatts, n.r.). Atunci, Federaţia Rusă s-a angajat să renunţe la o parte semnificativă a potenţialului său nuclear, iar Statele Unite să cumpere uraniu slab îmbogăţit pentru a-l transforma ulterior în combustibil pentru centralele sale nucleare.

Expert militar: Potenţialul nuclear al Rusiei poate fi un mit la fel ca cel referitor la armata rusă

 

"Oare mai există în Rusia arme nucleare în stare bună de funcţionare şi gata de utilizare? Există opinii potrivit cărora tot ce a fost mai mult sau mai puţin pregătit pentru luptă a fost cumpărat, adus într-o stare de siguranţă şi este folosit pentru a genera electricitate..." - a explicat Kevliuk.

De asemenea, potrivit expertului militar ucrainean, întreţinerea armelor nucleare necesită mulţi bani. Racheta rusească "Satana", de exemplu, fabricată în Dnipro (Ucraina), din 2012, a rămas fără servicii de mentenanţă de calitate. "Nu există certitudinea că acestea mai pot zbura undeva... Există suspiciuni că potenţialul nuclear rusesc este un mit la fel ca în cazul forţelor lor armate. Adică există mult mai multe întrebări decât răspunsuri" - a subliniat expertul.

În plus, Kevliuk a remarcat că, după prăbuşirea URSS, Rusia a reuşit să implementeze doar câteva proiecte nucleare militare - Topol, Iars şi submarinele Sineva şi Bulava. "Restul - prezentări frumoase, multă discuţie şi PR, dar nimeni nu a văzut vreun exemplar real care să poată demonstra ceva pe câmpul de luptă" - a adăugat Viktor Kevliuk citat de agenţia de presă RBC, titreză Rador. 

 

Vladimir Putin pregătește un test nuclear în Marea Neagră: "Misiune pentru a testa super-torpila Poseidon"

 

Rusia ar putea pregăti teste nucleare în Marea Neagră. Submarinul Belgorod desfășoară "o serie de teste secrete".

Mișcările armatei ruse de active cu capacitate nucleară par a fi menite să trimită un "semnal" către Occident pe fondul pierderilor sale în Ucraina, au declarat analiștii în această săptămână.

Pentagonul a declarat săptămâna trecută că nu a observat nicio schimbare în mișcările forțelor sale nucleare ale Rusiei care să determine Statele Unite să își ajusteze propria poziție nucleară.

NATO a transmis comandamentelor aliate informații privind mișcările recente ale submarinului rusesc Belgorod, aflat în misiune specială, a relatat duminică cotidianul italian La Repubblica.

Vladimir Putin pregătește un test nuclear în Marea Neagră

 

Belgorod, cel mai lung submarin din lume lansat în iulie, a fost modificat pentru a transporta noua dronă cu propulsie nucleară și armament nuclear numită Poseidon. Serviciile secrete occidentale cred că Belgorodul se află în apele din apropierea Arcticii pentru "o serie de teste secrete", potrivit raportului La Repubblica.

"Se teme că se află într-o misiune pentru a testa pentru prima dată super-torpila Poseidon", a precizat ziarul.

Ziarul britanic The Times a relatat, citând surse anonime, că testul Poseidon ar putea avea loc în Marea Neagră, mai aproape de statele membre NATO.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel