Experţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au sosit în Serbia pentru a ancheta în legătură cu presupusa utilizare a unei arme sonice împotriva manifestanţilor la Belgrad la începutul acestei luni, a declarat sâmbătă preşedintele sârb, respingând încă o dată aceste acuzaţii drept "minciuni", scrie AFP.
Între 100.000 şi 300.000 de persoane au participat pe 15 martie la manifestaţia anticorupţie organizată de studenţi la Belgrad, cea mai importantă de la prăbuşirea acoperişului unei gări anul trecut, care a făcut 16 morţi şi a declanşat o mişcare de protest la nivel naţional.
Manifestaţia, în mare parte paşnică, a fost întreruptă după ce un zgomot necunoscut a provocat o scurtă panică în unele cartiere.
Imagini difuzate pe reţelele de socializare au arătat grupuri de persoane care se împrăştie brusc din motive necunoscute, ceea ce a dat naştere la supoziţii că ar fi fost vizate de o armă sonică sau "tun acustic", un dispozitiv militar folosit pentru a dispersa mulţimea.
Poliţia, preşedintele şi guvernul sârb au negat folosirea unui astfel de dispozitiv.
Sâmbătă seară, "membri ai FSB au sosit la Belgrad. Au început să lucreze duminică dimineaţă. Vor sta şapte sau opt zile. Apoi îşi vor prezenta părerile cu privire la arma sonică", a declarat presei preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Atenţia s-a concentrat asupra unor fotografii, publicate la câteva zile după manifestaţie, care arată un vehicul de poliţie cu un dispozitiv ciudat pe capotă.
Aleksander Radic, un analist militar din Belgrad, a declarat pentru AFP că echipamentul din fotografie seamănă cu dispozitivul acustic cu rază lungă de acţiune LRAD 450, fabricat în SUA.
Ministrul de interne Ivica Dacic a confirmat că poliţia deţine astfel de echipamente, dar a negat că a fost folosit pentru a ţinti manifestanţii.
Autorităţile sârbe au anunţat deschiderea unei anchete şi au cerut cooperarea FSB-ului rus.
Vucis acuză "minciuni și invenții"
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost sfidător și a respins ceea ce el a numit „minciuni și invenții” conform cărora serviciile de securitate au țintit demonstranții cu un dispozitiv sonic. El a spus că astfel de acuzații fac parte dintr-un presupus complot orchestrat de Occident pentru a-l răsturna.
„Dacă ar exista o singură dovadă că un tun sonor a fost folosit împotriva demonstranților, atunci eu nu aș mai fi președinte”, a spus el.
Poliția, armata și agenția de securitate de stat a Serbiei, BIA, au negat inițial că ar deține dispozitivul acustic cu rază lungă de acțiune (LRAD) fabricat în SUA, care este ilegal în Serbia și în alte câteva țări. Atunci când le-au fost prezentate fotografii ale dispozitivului montat pe un vehicul de teren și desfășurat la mitingul a sute de mii de protestatari, oficialii au recunoscut că dețin o armă sonică, dar au insistat că aceasta nu a fost utilizată împotriva protestatarilor.
Fotografiile nu arătau nimic mai mult decât „difuzoare” care sunt disponibile și pe eBay, a declarat ministrul de interne Ivica Dacic. Dispozitivele dreptunghiulare, achiziționate de la un furnizor american în 2021, servesc la emiterea de avertismente către mulțimi în caz de probleme majore, a spus el.
„Poliția sârbă nu a folosit niciodată, inclusiv pe 15 martie, niciun dispozitiv ilegal sau nepermis care nu este prevăzut de lege, inclusiv dispozitivul cunoscut sub numele de tun sonor”, a declarat Dacic. „Poliția folosește dispozitive sonore doar pentru avertismente”.
Armele sonice utilizează unde sonore pentru a incapacita, dezorienta sau vătăma persoane prin valorificarea energiei acustice, provocând efecte fizice și psihologice, cum ar fi amețeli, dezorientare sau dureri de cap severe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News