Experţii prognozează date alarmante pentru Ungaria, aflată deja în valul 5 al pandemiei

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Răspândirea variantei Omicron a dus la intrarea Ungariei în valul cinci al pandemiei, cu o puternică creştere a numărului contagierilor şi al deceselor, astfel încât experţii prognozează cifre "alarmante" pentru următoarele săptămâni, relatează EFE.

 

Potrivit autorităţilor sanitare din Ungaria, în ultimele 24 de ore au fost raportate 6.524 noi cazuri şi 101 decese asociate COVID-19.

De asemenea, media zilnică a noilor contagieri din ultimele şapte zile a crescut la 3.792, faţă de cele 2.279 de cazuri înregistrate în urmă cu o săptămână.

Rectorul Universităţii de Medicină din Budapesta, Béla Merkely, a declarat vineri postului de radio Kossuth că al cincilea val al pandemiei deja a început odată cu răspândirea variantei Omicron în ţară.

În plus, expertul a prognozat "zeci de mii de noi cazuri" pe zi, fapt considerat de el "alarmant", precum şi o "înmulţire a spitalizărilor ca urmare a persoanelor nevaccinate".

În Ungaria, programul accelerat de vaccinare început anul trecut a intrat în impas. Astfel, în prezent doar 63 % din populaţie a primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Ungaria  a recurs la restricţii minore, precum uzul obligatoriu al măştilor sanitare în mijloacele de transport şi în spaţiile publice închise, scrie Agerpres.

 

OMS asigură că vaccinurile anti-COVID ''funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent''

 

Numărul cazurilor de infecții a crescut, pe fondul răspândirii variantei Omicron. În aceste condiții, OMS a anunțat că vaccinurile care există împotriva COVID-19 "funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent", a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Anunțul vine ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron în întreaga lume, variantă care a infectat multe persoane vaccinate, scrie Agerpres, citând EFE. Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile "continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor", a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.

Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de infecții din întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri exisente încă din anul 2020, "cu scopul reducerii riscului la expunere".

De asemenea, experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod "adecvat".

"Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă", a avertizat Van Kerkhove. În plus, ea a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii acestora.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel