Potrivit autorităţilor sanitare din Ungaria, în ultimele 24 de ore au fost raportate 6.524 noi cazuri şi 101 decese asociate COVID-19.
De asemenea, media zilnică a noilor contagieri din ultimele şapte zile a crescut la 3.792, faţă de cele 2.279 de cazuri înregistrate în urmă cu o săptămână.
Rectorul Universităţii de Medicină din Budapesta, Béla Merkely, a declarat vineri postului de radio Kossuth că al cincilea val al pandemiei deja a început odată cu răspândirea variantei Omicron în ţară.
În plus, expertul a prognozat "zeci de mii de noi cazuri" pe zi, fapt considerat de el "alarmant", precum şi o "înmulţire a spitalizărilor ca urmare a persoanelor nevaccinate".
În Ungaria, programul accelerat de vaccinare început anul trecut a intrat în impas. Astfel, în prezent doar 63 % din populaţie a primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului.
Ungaria a recurs la restricţii minore, precum uzul obligatoriu al măştilor sanitare în mijloacele de transport şi în spaţiile publice închise, scrie Agerpres.
OMS asigură că vaccinurile anti-COVID ''funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent''
Numărul cazurilor de infecții a crescut, pe fondul răspândirii variantei Omicron. În aceste condiții, OMS a anunțat că vaccinurile care există împotriva COVID-19 "funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent", a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Anunțul vine ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron în întreaga lume, variantă care a infectat multe persoane vaccinate, scrie Agerpres, citând EFE. Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile "continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor", a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.
Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de infecții din întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri exisente încă din anul 2020, "cu scopul reducerii riscului la expunere".
De asemenea, experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod "adecvat".
"Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă", a avertizat Van Kerkhove. În plus, ea a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News