Publicitate
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade a zguduit miercuri regiunea Marche din centrul Italiei și, deși nu au fost raportate pagube serioase la persoane sau clădiri, le-a reamintit locuitorilor că seismele sunt o parte inevitabilă a vieții în Italia. De fapt, Italia a fost lovită de peste 30.000 de cutremure medii și puternice (adică orice eveniment mai mare de gradul IV pe scara Mercalli) în ultimii 2.500 de ani și de șapte cutremure cu o magnitudine de 6,5 sau mai mare numai în secolul XX.
Din cauza poziției sale geologice deosebite - țara se află chiar acolo unde placa tectonică africană converge cu placa eurasiatică - teritoriul Italiei este "seismic în întregime", potrivit site-ului oficial al Departamentului de Protecție Civilă al țării.
Care sunt zonele din Italia cu cel mai mare risc de cutremur
Însă unele părți ale țării prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu cutremure decât altele. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) estimează că "cele mai puternice cutremure [...] sunt așteptate în Calabria, în sud-estul Siciliei, în Friuli Venezia-Giulia și de-a lungul Apeninilor centrali și sudici".
Cu toate acestea, există, de asemenea, un risc semnificativ în peninsula Salento din Puglia, pe coasta tireniană atât în Toscana, cât și în Lazio, în câmpia Po și în lanțul alpin, explică institutul.
În ceea ce privește zonele cu risc scăzut, Sardinia este regiunea italiană cu cel mai mic risc seismic.
Harta de mai sus arată variația nivelurilor de risc pe teritoriul Italiei. Zonele cu risc scăzut sunt reprezentate în albastru deschis, verde sau galben. Zonele cu un risc seismic mai mare sunt portocalii, roșii sau mov.
"Pericolul seismic" (pericolosità sismica) este principalul parametru utilizat de autorități pentru a evalua riscul de cutremur într-o anumită zonă. Acesta analizează frecvența și puterea cutremurelor care au lovit o anumită zonă într-o anumită perioadă de timp.
În esență, cu cât evenimentele seismice sunt mai frecvente și mai puternice, cu atât mai mare este riscul seismic în zona respectivă.
Merită menționat faptul că termenul "hazard seismic" nu este echivalent cu ceea ce se numește în mod obișnuit "risc seismic", care este o evaluare globală care ia în considerare mai mulți parametri, dintre care doar unul dintre ei este riscul seismic.
Ce înseamnă vulnerabilitatea și expunerea unei zone la cutremure
Deși hazardul seismic este cel mai frecvent utilizat parametru atunci când vine vorba de evaluarea riscului de cutremur într-o anumită zonă, autoritățile iau în considerare și alți factori.
Departamentul de Protecție Civilă din Italia analizează, de asemenea, "vulnerabilitatea" (vulnerabilità) unei zone, adică tendința clădirilor din zonă de a fi grav afectate de un cutremur, și "expunerea" (esposizione), adică numărul total de persoane și bunuri care ar fi puse în pericol de un eveniment seismic în zona respectivă.
Potrivit Departamentului de Protecție Civilă, Italia nu are doar un "risc seismic mediu-înalt", ci și o "vulnerabilitate ridicată" din cauza fragilității infrastructurii sale și o "expunere foarte ridicată" din cauza densității populației țării și a numeroaselor bunuri istorice și artistice care se găsesc pe teritoriul său.
Atunci când sunt combinați, acești trei factori (risc seismic, vulnerabilitate, expunere) permit o evaluare cuprinzătoare a riscului seismic global al unei țări.
În cazul Italiei, peninsula are "un risc seismic ridicat", cutremurele putând duce la pierderi de vieți omenești și la daune semnificative pentru infrastructura locală.
Fără a lua în calcul daunele aduse bunurilor istorice și artistice, costul economic al pagubelor provocate de evenimentele seismice din ultimii 40 de ani în Italia este estimat la aproximativ 80 de miliarde de euro, scrie publicația locală dedicată expaților TheLocal.
------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News