Consumatorii se plâng, în mod repetat, de creșterea prețurilor la casele din supermarketuri. Produsele din cereale, laptele, untul, alimentele de bază precum cartofii, ouăle și brânza au devenit semnificativ mai scumpe. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, prețul făinii a crescut chiar cu aproape 50 la sută. Evoluțiile actuale ale prețurilor arată acum clar că inflația nu se va opri. Potrivit unui raport al centrului de consiliere pentru consumatori, produsele din carne și produsele congelate costă acum mult mai mult decât în urmă cu un an. Mai precis: alimentele au devenit cu 7,5% mai scumpe între septembrie 2022 și septembrie 2023.
O investigație din industrie a Autorității Federale pentru Concurență (BWB) cu privire la prețurile alimentelor din Austria acum furori, raportează meine.at.
Raportul precizează, printre altele, că furnizorii amenință supermarketurile cu anularea contractelor pentru a crește prețurile. Asociația comercială vede confirmarea că „comerțul cu alimente nu este o cauză contributivă, ci mai degrabă o victimă a crizei inflației” și cere acum politicienilor să ia atitudine. „Guvernul trebuie să acționeze în sfârșit cu privire la legea prețurilor”, susține președintele Camerei Muncii (AK), Renate Anderl.
Autoritatea Federală pentru Concurență a chestionat 700 de companii comerciale și peste 1.500 de furnizori. În plus, a fost realizat un sondaj la care au participat circa 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
Analiza s-a concentrat pe alimentele de zi cu zi, cum ar fi băuturile nealcoolice, carnea, peștele, cârnații, ouăle, legumele orientale, pâinea, produsele de patiserie, produsele de patiserie, produsele lactate, alimentele comode, uleiul de gătit, alimentele congelate, produsele de cofetărie și gustările sărate.
Măsuri pentru creșterea transparenței prețurilor
Un raport privind transparența prețurilor în comerțul cu amănuntul alimentar a arătat că, în Austria, zahărul și făina de grâu au devenit semnificativ mai scumpe. Cu toate acestea, concentrarea mare a pieței în comerțul alimentar austriac nu este considerată a fi un motiv cauzal al creșterilor de preț, relatează acum derstandard.at. Potrivit Autorității Federale pentru Concurență, Spar, Rewe (inclusiv Billa și Penny ), Hofer și Lidl au împreună o cotă de piață de 91%.
Cu toate acestea, concentrarea pieței în retail își lasă amprenta. Peste 200 de furnizori locali au părăsit piața din 2019. Cu toate acestea, primii patru retaileri de produse alimentare austriece și-au extins și mai mult rețelele de sucursale.
Deoarece corporațiile internaționale percep uneori prețuri diferite pentru aceleași produse în țări diferite, acesta ar putea fi un motiv pentru care consumatorii austrieci trebuie să plătească prețuri mai mari. Experții din industrie vorbesc chiar despre așa-numita „suprataxă Austria”.
Președintele AK vede, de asemenea, o nevoie urgentă de acțiune. Legea prețurilor trebuie să devină un instrument de intervenție rapidă în cazul unor creșteri bruște de preț, spune Renate Anderl pentru derstandard.at. „Când majorează masiv prețurile bunurilor esențiale, companiile trebuie să demonstreze că acest lucru este justificat. În caz contrar, ministrul responsabil va trebui să intervină și să stabilească prețuri adecvate”, susține președintele Camerei Muncii (AK), Renate Anderl.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News