Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura "cel puţin o săptămână" până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.
Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, 'cel mai probabil din cauza unor detonări', potrivit Institutului suedez pentru seismologie.
Explozii subacvatice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream
Seismologii din Danemarca şi Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele unde au fost semnalate ulterior trei scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a anunţat marţi Centrul Naţional de Seismologie al Suediei (SNSN), relatează Reuters şi AFP.
''Fără nicio îndoială acestea au fost explozii'', a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund.
Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mişcări ce reprezintă cutremure de pământ.
O primă ''emisie masivă de energie'' de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeaşi insulă, precizează seismologul citat.
Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafaţa apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri şi un kilometru, potrivit imaginilor de la faţa locului difuzate de armata daneză.
Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze.
Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine şi de ce ar fi recurs la o asemenea acţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News