Expoziția "Dacia. Ultima frontieră a Romanității" a ajuns ieri la București, după ce a fost expusă timp de 5 luni la Muzeul Național Roman - Termele lui Dioclețian din Roma,
În timpul șederii sale în capitala Italiei, expoziția a atras un număr impresionant de peste 55.000 de vizitatori, proveniți atât din Italia, cât și din România și din alte țări străine. De asemenea, aceasta a primit numeroase aprecieri pozitive din partea publicului de specialitate italian.
Scurt bilanț al expoziției "Dacia. Ultima frontieră a Romanității"
Inițial inaugurată în 2023, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la deschiderea primei agenții diplomatice române în Italia și a consolidării a 15 ani de Parteneriat Strategic între cele două țări, expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” a adunat peste 1.000 de piese arheologice din 47 de muzee din România, Republica Moldova și Italia. Aceasta a avut ca scop reconstituirea evoluției istorice a teritoriului României, concentrându-se asupra Daciei antice, pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani.
În timpul expoziției de la Roma, ambasada română, împreună cu partenerii instituționali din România și Italia, au organizat mai multe proiecte artistice și culturale. Printre acestea s-au numărat instalații de artă contemporană, expoziții de artă, prezentări de modă și evenimente interactive de istorie pentru copii. De asemenea, au fost organizate acțiuni de promovare prin intermediul unor vizite ghidate destinate diplomaților străini, reprezentanților mediului politic, academic și cultural din Italia, precum și grupurilor de elevi și studenți români și italieni.
Grație eforturilor diplomatice întreprinse, cetățenii români și moldoveni au avut acces gratuit la expoziție pe întreaga durată a acesteia, consolidând astfel legăturile culturale și politico-diplomatice între cele două țări, mai transmite Ambasada României în Italia, într-un mesaj pe contul oficial de Facebook.
Această expoziție de arheologie în străinătate, una dintre cele mai mari din ultimii zeci de ani, a fost posibilă datorită colaborării între Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Republica Italiană, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia prin Muzeul Național Roman. Aceasta a contribuit semnificativ la consolidarea relațiilor bilaterale româno-italiene, atât din punct de vedere cultural, cât și politic și diplomatic.
---------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News