Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile din Franța. Partidul lui Marine le Pen ar putea avea puterea totală

Narcis Popa |
Data publicării:

Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), partidul fondat de Marine Le Pen și condus de tânărul Jordan Bardella, a obținut o victorie clară în primul tur al alegerilor legislative istorice din Franța, desfășurat duminică. Aceste alegeri ar putea aduce pentru prima dată puterea extremei drepte în Franța de la cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

Cu 34-34,2% din voturi, RN și aliații săi au depășit coaliția de stânga a Noului Front Popular (NFP), care a obținut 28,1-29,1%, și tabăra președintelui Emmanuel Macron, care a obținut 20,3-21,5%, conform sondajelor ce arată o creștere semnificativă a participării la vot.

Primele proiecții pentru viitoarea Adunare Națională sugerează că RN și aliații săi ar putea obține fie o majoritate relativă puternică, fie chiar o majoritate absolută, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor, pe 7 iulie.

"Francezii au dat un verdict clar", a declarat Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, care pare să se apropie nestingherit de Matignon, sediul unde se instalează premierul Franței. 

Al doilea tur al alegerilor legislative va fi "unul dintre cele mai decisive din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republici" franceze, fondată în 1958, a adăugat el, asigurând că dorește să fie, dacă va câștiga, "premierul tuturor francezilor", "un premier de coabitare care respectă Constituția", dar "intransigent".

 Marine le Pen jubilează

Pariul președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională în seara înfrângerii candidaților săi la alegerile europene din 9 iunie este în orice caz definitiv pierdut.

"Blocul macronist" este "practic șters", a declarat cu satisfacție Marine Le Pen, care a pierdut în fața lui Macron la ultimele două alegeri prezidențiale.

Francezii au arătat "dorința lor de a întoarce pagina celor șapte ani de putere disprețuitoare și corozivă" a președintelui Emmanuel Macron, a spus Marine Le Pen, aleasă din primul tur în circumscripția ei din departamentul Nord.

Legislativele au ca scop alegerea celor 577 de deputați din Adunarea Națională, a cărei viitoare configurație va depinde de negocierile dintre partide și de eventualele retrageri și instrucțiuni de vot din fiecare circumscripție. În plus, această a doua rundă ar putea fi marcată de un număr record de triangulare (alegeri între primii trei candidați).

Dacă Jordan Bardella va ajunge la Matignon, ar fi prima dată de la Al Doilea Război Mondial când un guvern de extremă dreaptă ar conduce Franța. Președintele RN a avertizat, însă, că va accepta postul de prim-ministru doar dacă partidul său deține majoritatea absolută.

Aceasta ar fi, de asemenea, o coabitare fără precedent între Emmanuel Macron, președinte pro-european, și un guvern mult mai ostil Uniunii Europene, care ar putea genera tensiuni în privința prerogativelor celor doi șefi ai executivului, în special în materie de diplomație și apărare.

Un alt scenariu posibil este cel al unui parlament blocat, fără posibile alianțe între taberele foarte polarizate, cu riscul de a scufunda Franța în incertitudine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel