Extremiștii au câștigat alegerile din Olanda. Ce înseamnă asta pentru România. Urmări în toată Europa

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Populistul olandez de extremă dreaptă anti-UE Geert Wilders va începe joi să caute parteneri de coaliție, după o victorie electorală de proporții, care va avea repercusiuni largi în Olanda și Europa.  România, foarte probabil, va avea mari probleme în a obține acceptul Olandei de intrare în spațiul Schengen. Asta dacă va convinge Austria în cele din urmă să nu se mai opună. 

Un fan al premierului eurosceptic al Ungariei, Viktor Orban, Wilders, în mod vocal anti-islam, a promis că va opri imigranții, va reduce plățile Olandei către Uniunea Europeană și va bloca intrarea oricăror noi membri, inclusiv Ucraina, relatează Reuters. 

Depășind toate previziunile, Partidul său pentru Libertate (PVV) a câștigat 37 de locuri din 150, cu mult înaintea celor 25 obținute de alianța Partidelor Muncitoresc/Verzi și 24 pentru Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) conservator al prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte.

„Era Rutte se încheie cu o revoltă populistă de dreapta care zguduie (Haga) până la temelii”, a notat cotidianul olandez de centru-dreapta NRC.

O coaliție formată din PVV, VVD și a partidului NSC al parlamentarului centrist Pieter Omtzigt ar avea 81 de mandate, ceea ce o face cea mai evidentă coaliție, dar care probabil ar putea să prindă contur după luni de discuții dificile.

 „Sunt încrezător că putem ajunge la un acord”, a spus Wilders în discursul său de victorie miercuri seara. „Vrem să guvernăm și... vom guverna”.

Victoria lui Wilders trimite un avertisment partidelor principale din Europa înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, care probabil vor fi axate pe aceleași probleme ca și alegerile olandeze: imigrație, costul vieții și schimbările climatice.

„NOUA EUROPĂ”?

 

„Țările de Jos nu sunt Franța”, a reacționat rapid ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, recunoscând în același timp că alegerile olandeze au arătat „temerile care apar în Europa” cu privire la imigrație, economie și necesitatea ca guvernele să arate cetățenilor că politicile lor dau roade.

Cu siguranță, alegerile din Polonia de luna trecută, câștigate de un grup de partide pro-europene împotriva Legii și Justiției naționaliste (PiS), arată că nu toate țările din regiune se îndreaptă spre o zonă a extremismului. 

Viceprimministrul Italiei și liderul Ligii de dreapta, Matteo Salvini, a spus că votul olandez a arătat că „o nouă Europă este posibilă”.

Anul trecut, Italia și-a format cel mai de dreapta guvern după cel de-al Doilea Război Mondial, după victoria electorală Giorgiei Meloni.

Victoria lui Wilders vine la două luni după revenirea la putere a populistului, la fel de anti-UE, Robert Fico, în Slovacia, care s-a angajat să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei și să reducă imigrația.

„Vânturile schimbării sunt aici!”, a declarat și Viktor Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel