Facturile de gaze vor exploda, în Italia, după ce Guvernul majorează TVA: "Va costa cu 119 euro mai mult pe familie"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Facturile de gaz din ianuarie vor fi cu 9% mai mari decât cele din decembrie, chiar dacă prețul gazelor a scăzut, deoarece guvernul Meloni a decis să majoreze TVA de la 5% la 22%, pentru prima dată din 2021. Aceasta este previziunea lui Davide Tabarelli, președintele Nomisma Energia. 

Prețul gazelor pe piața europeană continuă să scadă, dar în ianuarie facturile din Italia vor crește pentru cei de pe piața protejată. Este estimarea lui Davide Tabarelli, președintele companiei Nomisma Energia, intervievat de Ansa. Motivul este simplu: începând din 2024, guvernul Meloni a decis să suspende una dintre primele energetice care erau în vigoare din noiembrie 2021 și, prin urmare, TVA-ul va reveni la 22%, după ce a fost la 5% timp de mai bine de doi ani.

Nomisma Energia este o companie independentă de cercetare în domeniul energiei și mediului, al cărei obiectiv este să înțeleagă și să anticipeze dinamica de bază a piețelor și a industriei, asistându-și clienții în definirea strategiilor lor.

Facturile de gaze vor exploda, în Italia, după ce Guvernul majorează TVA

 

Această majorare de taxe compensează scăderea prețului la gaze. Cel puțin, așa se întâmplă în cazul utilizatorilor care se află pe piața protejată. De fapt, în ciuda trecerii la piața liberă pentru mai mulți utilizatori începând cu ianuarie 2024, categoriile vulnerabile vor rămâne în regim protejat. În ceea ce privește piața liberă, nu se poate spune cu exactitate ce alegeri a făcut fiecare furnizor, dar, cu siguranță, creșterea TVA va avea un impact și asupra acestor consumatori.

Tabarelli a explicat: "În cazul în care prețurile vor rămâne la aceste niveluri, facturile de gaz pentru ianuarie 2024, calculate la începutul lunii februarie, vor avea da o scădere a componentei energetice", dar acest lucru nu va fi suficient pentru a compensa "impozitarea mai mare, din cauza revenirii TVA la cota normală de 22% (10% pentru un consum de până la 480 de metri cubi pe an), față de 5%".

Astfel, în ansamblu, "se va înregistra o creștere limitată la 9%, tariful urmând să ajungă la 1,06 cenți pe metru cub, față de 0,98 în ianuarie". Pentru o familie tipică, care consumă 1.400 de metri cubi pe an, 'cheltuielile mai mari pe an vor fi de 119 euro, aproape 30% față de vârfurile de acum un an'.

Facturile ar putea scădea după luna martie

 

Vestea bună este că, dacă prețul gazelor rămâne într-adevăr scăzut, acest lucru ar trebui să contribuie la scăderea facturii la electricitate pentru al doilea trimestru din 2024. Acest lucru, împreună cu scăderea cererii și creșterea ofertei de energie regenerabilă și nucleară (importată din Franța), ar putea duce la "o nouă scădere a facturilor de aproximativ 5%" începând cu luna martie, potrivit FanPage.

Asociația de consumatori Assoutenti a comentat: "Începând cu luna ianuarie, consumatorii se vor confrunta cu o mini-stingere la gaz. De fapt, reducerea TVA în factură se va încheia, taxa urmând să crească de la 5% la 22%: acest lucru echivalează, având în vedere tarifele la gaz din decembrie, cu o cheltuială suplimentară de aproximativ +250 de euro pe an pe gospodărie numai în taxe". Potrivit asociației, cei mai penalizați vor fi "utilizatorii vulnerabili de gaze care locuiesc în condominii cu sisteme centralizate de încălzire, care vor trebui să treacă obligatoriu pe piața liberă, deși îndeplinesc condițiile legale pentru a rămâne în regim de protecție sporită".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel