Spaniolii se confruntă cu o creștere semnificativă a facturilor la electricitate în luna februarie, tariful reglementat (PVPC) ajungând la aproximativ 180 de euro, cu 47,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2024, când factura medie era de 122 de euro. Această majorare este determinată de prețurile ridicate ale gazelor naturale, costurile crescute pentru emisiile de CO2 și revenirea unor taxe și impozite suspendate anterior.
Creștere alarmantă a facturilor la energie în Spania
Conform datelor analizate, până la sfârșitul lunii februarie, un consumator din sistemul PVPC va fi plătit în medie 180,97 euro pentru energie electrică, comparativ cu 122,62 euro în perioada similară a anului trecut. Simularea, realizată de Comisia Națională pentru Piețe și Concurență (CNMC) și bazată pe un consum anual de 3.500 kWh, arată o creștere alarmantă a costurilor suportate de gospodării.
Până la jumătatea lunii februarie, comparatorul de tarife Selectra estimează că factura medie pentru consumatorii PVPC a fost de 84,58 euro, aproape dublu față de cei 38,91 euro plătiți în aceeași perioadă a anului 2024.
Motivele majorării: gazele scumpe și revenirea taxelor
Principalul factor care a determinat explozia prețurilor este creșterea puternică a costului gazelor naturale. Prețul acestora a crescut cu 78% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la o medie de 45,1 euro/MWh, conform referinței Mibgas de pe Piața Iberică. În ultimele zile, prețurile au atins vârfuri de peste 57 de euro/MWh, un nivel fără precedent din februarie 2023, când plafonul de gaz impus de guvern încă era în vigoare.
O altă cauză importantă este majorarea impozitelor și taxelor. De la 1 ianuarie, TVA-ul aplicat la energie electrică a revenit la 21%, după ce în 2024 fusese redus la 10% atunci când prețul mediu lunar al pieței angro depășea 45 euro/MWh. De asemenea, Taxa Specială pe Energia Electrică (IEE), care în 2024 era menținută la 2,5%, a revenit acum la nivelul de dinaintea crizei energetice, adică 5,11%.
Pe lângă acestea, Guvernul spaniol a decis o creștere de 39% a taxelor din facturile la electricitate. Aceste taxe, care acoperă plăți reglementate, precum subvențiile pentru sursele regenerabile mai vechi sau compensarea costurilor de producție a energiei pe insule, au rămas în ultimii ani cu 55% sub nivelul dinaintea crizei din toamna anului 2021, dar acum sunt din nou majorate.
Unul dintre cei mai scumpi ani pentru consumatori
Expertul în piața energiei electrice Francisco Valverde estimează că 2025 se pregătește să fie unul dintre cei mai scumpi ani din istorie în ceea ce privește facturile la electricitate. Totuși, acesta precizează că o scădere a tarifelor ar putea apărea în martie, odată cu revenirea producției de energie eoliană.
„Se presupune că în martie ar trebui să se înregistreze o scădere bruscă a tarifului PVPC, când producția de energie eoliană își revine vigoarea, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Cu toate acestea, februarie 2025 se pregătește să fie al doilea cel mai scump din istorie, abia depășit de recordurile din 2022, când prețurile gazelor naturale au atins cote extreme după începerea invaziei ruse a Ucrainei”, a explicat Valverde.
În acest context, consumatorii spanioli trebuie să se pregătească pentru facturi semnificativ mai mari în această perioadă, pe fondul unei piețe energetice tensionate și al măsurilor fiscale care au revenit la nivelurile pre-criză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News