Cinci membri ai unei familii au fost condamnați pentru atragerea victimelor în Regatul Unit, cu promisiunea unor locuri de muncă bine plătite, înainte de a le prinde în capcana "sclaviei moderne". Astfel, în cele din urmă, muncitorii, care erau tot români, ajungeau să lucreze fără a fi plătiți pentru munca depusă.
Vasile Drăgoi Snr, în vârstă de 61 de ani, și alți 4 români au fost condamnați pentru infracțiuni de trafic de persoane, ieri, la Southwark Crown Court, după un proces, care a durat șaisprezece săptămâni.
Victimelor li s-au promis 50 de lire sterline pe zi pentru a lucra în domeniul construcțiilor, cu mâncare și cazare gratuite. Ulterior, documentele de identitate le-au fost confiscate de membrii familiei, astfel încât aceștia să nu mai poată pleca.
Muncitorii români, obligați să achite datorii inventate
Vasile Snr și alți membri ai familiei Drăgoi au aranjat ca victimele să călătorească din România în Regatul Unit, unde au fost plasate în patru case din estul Londrei. Pentru a ascunde numărul persoanelor care locuiau pe acele proprietăți, în timpul inspecțiilor consiliului local, în mansardă erau ascunse paturi supraetajate.
Victimele stăteau câte 26 de persoane într-o singură casă și li s-au prezentat datorii inventate, precum și motive false pentru reținerea salariului.
"Acești indivizi s-au folosit de poziția lor pentru a profita și a exploata mulți lucrători vulnerabili din punct de vedere economic, care nu le puteau ține piept. Ei au profitat de situația victimelor, promițând salarii bune pentru a le atrage în Marea Britanie, înainte de a-și încălca promisiunile și de a păstra cea mai mare parte a salariilor pentru ei", a declarat procurorul Paul Goddard.
"Au profitat de situația victimelor"
Capul familiei era Vasile Drăgoi Sr., acesta fiind descris drept "marele șef". El a recrutat muncitorii și a organizat transportul lor în Regatul Unit. Fiii săi, care controlau casele, au găsit locuri de muncă și au inventat datoriile românilor care veniseră la muncă.
În plus, atunci când erau provocați, răspundeau prin amenințări la adresa muncitorilor nemulțumiți.
Acuzarea a reușit să strângă probe, inclusiv declarații ale victimelor. De asemenea, în acest caz a existat o cooperare strânsă a autorităților britanice cu poliția română.
Toți cei cinci inculpați au fost condamnați pentru conspirație în vederea organizării sau facilitării călătoriei unei alte persoane în scopul exploatării și conspirație în vederea convertirii bunurilor infracționale.
Cea mai mare parte a familiei a fost arestată la o casă din Upton Park Road, E7, la data de 26 noiembrie 2019, scrie CPS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News