Această creștere a prețurilor afectează nevoile de bază precum hrana, locuința, energia. Pentru a cunoaște în detaliu situația familiilor numeroase din Comunitate în fața acestei realități, FANUCOVA a lansat un sondaj care analizează dificultățile prin care trec 75.048 de familii din Comunitate.
În acest II studiu , la care cele cinci asociații (ASAFAN, FANUCAS, ASFANA, AVAFAM și MAS DE DOS) au colaborat împreună cu Generalitat și Gran Hotel Peñíscola, au participat 1.190 de familii din cele trei provincii (Alicante, Valencia și Castellón). Sondajul a scos la iveală faptul că 92% familiile numeroase au fost nevoite să implementeze măsuri de ajustare economică pentru a putea face față inflației, relatează telecinco.es.
Majoritatea familiilor numeroase trăiesc cu mai puțin de 2.500 de euro pe lună, un venit care împărțit între membrii care alcătuiesc familia este sub 500 de euro.
Mai mult de jumătate de familii și-au pierdut puterea de cumpărare
În plus, studiul reflectă că 35% trăiesc în risc de excludere socială, deoarece venitul lor pe cap de membru este de 400 de euro sau mai puțin. Cu toate acestea, doar două din 10 gospodării primesc ajutor de la stat.
Marea majoritate a familiilor cu venituri mici și/sau intermediare nu primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și crește copiii. Cheltuielile cu activitățile școlare, cantine, cursuri reprezintă un cost semnificativ pentru familie.
În ceea ce privește situația economică, studiul arată că, în ultimii trei ani, mai mult de jumătate de familii, mai exact 60%, și-au pierdut puterea de cumpărare. Și 70% dintre familiile numeroase din Comunitatea Valenciană nu au capacitatea de a economisi, economiile fiind înțelese ca având un surplus sau o pernă pentru evenimente neprevăzute.
Doar 2 din 10 familii scapă fără probleme (20%). 15% trebuie să recurgă la ajutor de la membrii familiei sau la împrumuturi pentru a ajunge la capăt.
Accesul la locuințe devine din ce în ce mai dificil în Comunitatea Valenciană
În ceea ce privește datele care au legătură cu locuințele familiilor numeroase, trebuie menționat că 8 din 10 familii (81%) locuiesc într-o locuință pe care o dețin, însă doar 19% o au plătită integral, alte 62% fac obiectul unei ipoteci.
Accesul la locuințe devine din ce în ce mai dificil, din acest motiv și din multe alte motive, majoritatea familiilor numeroase din Comunitate (66%) locuiesc în orașe și nu în capitalele de provincie. În plus, 49% dintre aceste familii formate din cinci sau mai multe persoane locuiesc în case de mai puțin de 100 de metri pătrați și doar 19% locuiesc în locuințe de peste 150 de metri pătrați. Șapte din 10 gospodării alocă 30% sau mai mult din venit pentru plata locuinței.
Marea durere de cap pentru familii sunt cheltuielile pentru alimente, deoarece 90% dintre familiile numeroase cheltuiesc 30% sau mai mult din venitul lor lunar pe coșul de cumpărături.
Această situație a determinat 92% dintre familii să implementeze măsuri de ajustare la domiciliu: reducerea consumului de lumină, aer și încălzire fiind cea mai utilizată, urmată de modificarea obiceiurilor alimentare (43%).
70% dintre familiile numeroase își fac cumpărăturile în diferite supermarketuri sau magazine locale, căutând oferte și produse cu termene de expirare apropiate, pe lângă planificarea meniurilor săptămânale (49%) .
Iar măsura majoră de ajustare utilizată de majoritatea familiilor numeroase (90%) a fost reducerea cheltuielilor legate de petrecere a timpului liber și distracții. În acest sens, 60% au redus sau eliminat vacanțele în familie, iar 70% au redus activitățile de agrement, pe lângă reducerea sau eliminarea pregătirii extracurriculare sau sportului pentru copiii lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News