Femeile din Afganistan nu mai au voie să vorbească sau să cânte în public. Vocile lor sunt prea ”intime”

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

 Regimul taliban din Afganistan a impus noi restricții drastice, interzicând femeilor să cânte, să joace sau să recite în public.

Talibanii au interzis sunetul vocilor femeilor în public în Afganistan, limitându-le astfel dreptul de a se exprima artistic sau cultural. Conform noilor reglementări impuse de regimul taliban, femeile nu mai au voie să cânte, să joace sau să recite versuri în public pentru „a evita tentația”. Aceste măsuri fac parte dintr-o serie de legi aprobate recent de Liderul Suprem al talibanilor pentru „combaterea viciului și promovarea virtuții”.

Alte restricții pentru femeile din Afganistan

 

Documentul, care include 114 articole și a fost obținut de Associated Press, reglementează diverse aspecte ale vieții cotidiene. Printre acestea se numără și restricțiile impuse femeilor, care sunt obligate să-și acopere complet corpul și fața în orice ocazie publică. În conformitate cu articolul 13, unul dintre cele mai lungi și mai detaliate din document, acoperirea feței este considerată „esențială pentru a evita tentația” pentru bărbați. În plus, vocile femeilor, considerate „intime și plăcute”, nu trebuie să fie audibile în spații publice, ceea ce înseamnă că fetelor le este interzis să cânte, să joace sau să recite poezii în public.

Măsurile nu se opresc aici. Femeile trebuie să poarte haine care nu sunt subțiri, strâmte sau scurte și trebuie să evite să se expună în fața bărbaților care nu sunt rude prin sânge sau căsătorie. De asemenea, femeilor le este interzis să se uite la bărbați care nu le sunt rude. Restricții există și pentru bărbați: aceștia nu au voie să poarte pantaloni deasupra genunchiului și trebuie să își îngrijească barba.

Alte interdicții din document includ muzica, adulterul, pariurile și homosexualitatea. Pedeapsa pentru nerespectarea acestor reguli variază de la amenzi până la arestare, iar încălcările repetate pot fi judecate în instanță. Miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea Viciilor și Promovarea Virtuților a precizat că peste 13.000 de persoane au fost arestate în ultimul an pentru „fapte imorale”.                                                 

Aceste restricții reflectă politica talibanilor de a controla și de a limita drepturile și libertățile femeilor și fetelor din Afganistan. De la preluarea puterii în 2021, regimul taliban a introdus o serie de măsuri restrictive, care au avut un impact profund asupra vieții cotidiene, în special asupra femeilor, cărora li s-au interzis deja accesul la educație și locuri de muncă în multe domenii. Criticii regimului consideră că aceste măsuri fac parte dintr-o strategie mai amplă de suprimare a drepturilor femeilor și de impunere a unei interpretări stricte a legii islamice.

------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel