Fenomen astronomic deosebit: Noaptea San Lorenzo, mii de stele vor cădea pe cerul Italiei între 11 și 13 august

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

În perioada 11-13 august 2024, cerul Italiei va fi martorul unui spectacol astral rar și spectaculos, pe care îl aduc Perseidele, cunoscute și sub numele de „Lacrimile San Lorenzo”.

Pe 10 august, cunoscută sub numele de Noaptea San Lorenzo, cerul va fi spectaculos, oferind o oportunitate unică de a observa stelele căzătoare, sau meteorii Perseide. Totuși, vârful maxim al acestei ploi de meteori, cunoscut și sub numele de „Lacrimile San Lorenzo”, va avea loc pe 12 august 2024.

Ce trebuie să știți despre acest fenomen și când să-l observați

 

August este un moment ideal pentru iubitorii de astronomie, în special în jurul datei de 10, când se celebrează Noaptea San Lorenzo. Această noapte este renumită pentru observațiile spectaculoase ale meteoriților Perseide, o ploaie de meteori generată de cometa periodică 109P/Swift-Tuttle. Deși tradițional se consideră că vârful ploilor de meteori are loc pe 10 august, în realitate acesta se manifestă între 11 și 13 august. În 2024, vârful va fi atins pe 12 august, însă în Italia va fi în timpul zilei, iar pentru a observa fenomenul la cele mai favorabile momente, este recomandat să priviți cerul în noaptea dintre 11 și 12 august sau între 12 și 13 august, înainte de răsărit.

Meteorii Perseide sunt bucăți mici de praf și resturi lăsate de cometa 109P/Swift-Tuttle, care are un diametru estimat de 26 de kilometri și revine în apropierea Pământului la aproximativ 133 de ani. Deși ultimul său trecer a fost în 1992, următoarea va fi abia în 2126, norii de fragmente lăsați de cometă sunt responsabili pentru ploaia anuală de meteori. Perseidele sunt numite astfel deoarece punctul de origine al meteoriților se află aproape de constelația Perseus.

Ploaia de meteori Perseide este considerată una dintre cele mai spectaculoase, având o rată orară zenitală (ZHR) de peste 100 meteori pe oră în timpul maximului. În 2024, având în vedere că vârful va fi atins în timpul zilei în Italia, este de așteptat ca vizibilitatea meteoriților să fie limitată la câteva zeci de meteori pe cerul întunecat.

Stelele căzătoare nu sunt, de fapt, stele, ci fragmente minuscule de praf care se aprind atunci când intră în atmosfera Pământului. Acest fenomen, numit ablație, produce trasee luminoase în cer, datorită frecării și căldurii generate la viteze mari.

Pentru cei care nu pot observa fenomenul cu ochii proprii, Proiectul Telescopul Virtual va transmite în direct ploaia de meteori pe 12 august, începând cu ora 03:00.

Noaptea San Lorenzo coincide cu martiriul Sfântului Lorenzo, care a fost ars pe grătar pe 10 august 258 d.Hr. Tradiția asociază meteoriții cu sacrificiul său, denumindu-i „Lacrimile San Lorenzo”. Deși legenda spune că Lorenzo nu a plâns în timpul condamnării sale, ci și-a provocat călăii, tradiția a păstrat această asociere simbolică.

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel