Fenomen ciudat pe o plajă celebră din Italia: apa a devenit brusc verde-gălbuie. Explicația autorităților

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Fenomen ciudat pe o plajă din Italia (Foto: Area Marina Protetta Tavolara Punta Coda Cavallo )
Fenomen ciudat pe o plajă din Italia (Foto: Area Marina Protetta Tavolara Punta Coda Cavallo )

Un fenomen ciudat a fost surprins de turiști pe o plajă celebră din Sardinia. Apa a devenit galben-verzuie, iar imaginile au ajuns pe rețelele de socializare. Autoritățile au venit cu o explicație pentru acest fenomen, în contextul în care oamenii s-au temut de o eventuală poluare. 

La începutul lunii august, pe rețelele de socializare, în special pe TikTok, au circulat videoclipuri cu o porțiune a plajei Cala Brandinchi, una dintre cele mai renumite plaje din nord-estul Sardiniei, în municipalitatea San Teodoro, în care apa avea o culoare neobișnuită, între galben și verde.

Câteva zile mai târziu, aria marină protejată Tavolara Punta Coda Cavallo, a cărei gestionare este încredințată unui consorțiu format din cele trei municipalități Olbia, Loiri Porto San Paolo și San Teodoro, a intervenit printr-o postare publică pe pagina sa oficială de Facebook pentru a explica turiștilor cauzele culorii "neobișnuite” a apei din zona afectată de fenomen, pe care autoritățile l-au definit drept „temporar” și „care nu poate fi atribuit unor cauze de poluare”.

Care sunt cauzele schimbării de culoare a mării la Cala Brandinchi

 

Culoarea neobișnuită care i-a uimit pe unii dintre cei care frecventează cunoscuta plajă din Sardinia poate fi atribuită - explică autoritatea - „microalgelor și mucilagiilor, împreună cu temperaturile ridicate și ventilația deficitară”.

Originea fenomenului care afectează Cala Brandinchi poate fi înțeleasă dacă se cunoaște existența în zonă a unui iaz în spatele dunelor, cunoscut și ca iazul Brandinchi.

Acesta - explică aria marină protejată - ca și alte iazuri de același tip de pe coasta Sardiniei, este „supus unei dinamici sezoniere naturale”, care face ca așa-numitele „guri să se deschidă și să se închidă” între iaz și mare.

În zonă există un sistem delicat de legătură dintre iazuri și mare. În postarea sa de pe Facebook, aria marină protejată Tavolara Punta Coda Cavallo, care protejează 15.357 de hectare de mare și 76,094 km de teritoriu costier, inclusiv plaja Cala Brandinchi, explică modul în care această dinamică este influențată în mod natural de fenomenele meteorologice:

"În timpul iernii, precipitațiile și mișcările de sedimente cauzate de valuri și valuri de furtună mențin „gurile de mare deschise”, permițând schimbul între mare și iaz. Odată cu sosirea verii și scăderea precipitațiilor, aceste guri tind să se închidă, separând temporar iazul de mare”.

Autoritatea precizează că aceasta este o „condiție complet naturală”, destinată să se repete până când „ploile de iarnă redeschid legătura, restabilind echilibrul delicat al ecosistemelor”.

Mesajul complet

 

"În ultimele zile, pe rețelele de socializare au circulat videoclipuri care documentează prima porțiune a plajei Brandinchi, unde apele au o culoare verde neobișnuită. 

Este important să subliniem că acest fenomen temporar nu se datorează poluării, ci microalgelor și mucilagiilor împreună cu temperaturile ridicate și ventilația deficitară.

De fapt, iazul Brandinchi și celelalte iazuri de backdune de pe coastele noastre sunt supuse unei dinamici sezoniere naturale. În timpul iernii, precipitațiile și mișcările de sedimente cauzate de valuri și valuri mențin „gurile de mare deschise”, permițând schimbul între mare și iaz. Odată cu sosirea verii și scăderea precipitațiilor, aceste guri tind să se închidă, separând temporar iazul de mare. 

Acesta este un schimb complet natural, care se va repeta până când ploile de iarnă redeschid legătura, restabilind echilibrul delicat al ecosistemelor.

Să ne amintim că plajele sunt medii naturale în continuă evoluție, influențate de ciclurile naturii și de schimbările climatice. 

Să păstrăm aceste locuri minunate pentru viitor".

area-marina-protetta-tavolara-punta-coda-cavallo-postare

 

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG  

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel