Fenomene extreme în Italia. Risc de tornade 

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Meteoplus / Facebook
Sursa foto: Meteoplus / Facebook

Finalul caniculei vine cu fenomene meteo extreme în Italia. 

Este risc de tornadă în Veneto: de la căldură se va ajunge la fenomene extreme. Sunt furtuni așteptate în nord-estul țării până vineri. 

În timp ce în restul Italiei se înregistrează vârfuri de 40 de grade din cauza anticiclonului african, nordul Italiei se pregătește pentru fenomene meteorologice extreme. În special în Veneto și Emilia-Romagna, scenariul meteorologic al următoarelor zile va fi foarte diferit de cel din ultimele săptămâni.

Riscul este trecerea de la temperaturi toride (astăzi, 13 orașe din Italia sunt sub cod roșu) la fenomene extreme precum tornade și ploi torențiale. Presiunea ridicată de origine africană va ceda locul unei perturbări provenite din Atlantic, care va afecta nordul Italiei, în special vineri, aducând aer rece în altitudine.

Furtuni puternice în Italia

 

„După o perioadă fără precipitații,” subliniază Torrigiani, „acum sunt condiții pentru dezvoltarea furtunilor puternice. Ajunși în acest punct al verii, în atmosferă există multă energie din cauza temperaturilor ridicate ale solului și a umidității. Aceste condiții, mai ales vineri, vor favoriza formarea celulelor de furtuni nu doar pe Alpi, ci și în Câmpia Padului și pe Apeninii din centru-nord.”

Deja miercuri și joi sunt posibile furtuni localizate pe arcul alpin, care rareori vor ajunge în câmpie. Meteorologul Consorțiului Lamma-CNR avertizează că „vineri nu sunt excluse fenomene extreme, consecințe ale schimbărilor climatice și încălzirii globale, precum tornade, ploi torențiale și rafale de vânt.

În restul țării sunt temperaturi extreme

 

În restul Italiei, din cauza anticiclonului african, se înregistrează vârfuri de 40 de grade. „Astăzi va fi una dintre cele mai fierbinți zile ale săptămânii, cu temperaturi care ar putea atinge 39-40°C la umbră în Roma, Terni, Frosinone, Taranto, Florența și chiar mai mult în zonele interne ale Sardiniei,” observă Sanò. În următoarele zile, disconfortul termic va crește din cauza aerului cald și umed adus de anticiclonul din Sahara. În multe orașe, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi care nu scad sub 20°C și care vor depăși chiar 23-24°C.

Alerta de căldură continuă să crească, iar numărul orașelor cu cod roșu, indicat de buletinul Ministerului Sănătății privind valurile de căldură, certifică nivelul maxim de risc pentru întreaga populație.

Tornadele din nordul țării

Fenomene meteo extreme au mai avut loc în nordul Italiei la finalul lunii iunie. 

Pagube și inundații cauzate de o furtună puternică ce s-a abătut asupra orașului: Marți 25 iunie, în jurul orei 11:00, a fost observată o tornadă la nord de Rovigo, în nord-estul Italiei, în apropiere de orașul Bologna. Fenomenul meteo extrem s-a mutat rapid spre localitățile mai mici din regiune, precum Boara Polesine, Granzette, Cantonazzo, Lusia și Lendinara. De asemenea vortexul a provocat îngrijorări deosebite și în zona Stanghella și Vescovana, în provincia Padova .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel