Asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafaţa oceanelor din Pacificul tropical central şi de est, fenomenul se manifestă în contextul unui climat modificat de activităţile umane. Potrivit studiilor OMM, există o posibilitate de 98% ca cel puţin unul dintre următorii cinci ani, şi chiar cei cinci ani în ansamblu, să fie cel mai cald înregistrat vreodată, doborând recordul stabilit în 2016, când omenirea s-a confruntat cu un El Nino excepţional de puternic.
'El Nino va doborî recordurile de temperatură şi va provoca fenomene de căldură extremă în mai multe părţi ale lumii şi oceane'', a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. ''Anunţul OMM privind El Nino este un semnal către guvernele din întreaga lume pentru a se pregăti să limiteze impactul asupra sănătăţii, asupra ecosistemelor şi economiilor noastre. Avertismentele timpurii şi acţiunile proactive privind evenimentele meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic sunt vitale pentru salvarea de vieţi şi bunuri materiale".
El Nino durează între 9 şi 12 luni. Ultimul fenomen de acest gen a avut loc în 2016 şi a contribuit (împreună cu efectul de seră de origine umană) la a face din acel an cel mai fierbinte înregistrat vreodată. El Nino creşte precipitaţiile în anumite părţi ale Americii de Sud, în sudul Statelor Unite, în Cornul Africii şi Asia centrală. În schimb, provoacă secete severe în Australia, Indonezia, părţi din Asia de Sud, America Centrală şi nordul Americii de Sud. Fenomenul opus lui El Nino, răcirea Pacificului tropical central şi de est, se numeşte La Nina şi s-a încheiat la începutul anului 2023, potrivit Rai News, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News