EXCLUSIV  Fenta că tinerii ar fi extremiști. Nicu Ștefănuță: „Asta ține și de vârstă, de teribilism”

Alexandru Negrici |
Data publicării:

Candidatul independent la europarlamentare, Nicu Ștefănuță, afiliat verzilor europeni, a explicat într-un interviu exclusiv de ce majoritatea tinerilor din România nu sunt extremiști, așa cum apare în unele sondaje, dar și care sunt politicile prin care verzii pro-europeni ar trebui să îi atragă pe aceștia în tabăra lor.

Întrebat dacă consideră că tinerii se apleacă mai mult către retorica extremistă, decât în trecut, Nicu Ștefănuță a declarat:

„Măi, eu n-am văzut acel studiu potrivit căruia tinerii ar vota AUR, nu pot să mă pronunț, pentru că am fost ocupat pe stradă și nu m-am uitat. Dar eu ce pot să vă zic este că nu, nu, tinerii nu sunt majoritar extremiști. Dacă mai sunt printre ei unii care preferă astfel de personaj, asta ține și de vârstă, de teribilism. Poate am putea învăța un pic de la extrema dreaptă comunicarea mai simplă.

Alexandru Negrici: „Am văzut la ei că au discursul acesta foarte populist și foarte accesibil. Iar ei vorbesc despre sărăcie, dar soluțiile lor mai mult adâncesc faliile din societate.”

Nicu Ștefănuță: „Am mai multe exemple aici, să știi. Dacă vrei, uite, de exemplu, AUR este deja prezent în Parlamentul European. Și toate măsurile de dreapta le votează. Adică ei zic, de exemplu, că UE ne otrăvește cu pesticidele, dar ei votează pentru pesticide. Pentru că în spatele lor sunt niște firmulițe sau firmuloaie care contribuie. Deci sunt parte din problemă, să spun așa, nu parte din soluție în niciun caz.”

Alexandru Negrici: „Cum le explici oamenilor că mișcarea verde nu e doar despre ecologie, ci că vrea să adreseze și problemele acestea?”

Nicu Ștefănuță: „După mine nu există justiție climatică fără justiție socială. Problemele de acum, provocate și de schimbările climatice, afectează generația tânără în preponderență. Generație tânără care este mega afectată de inflație, de joburi care nu sunt corecte, nu sunt permanente, sunt de scurtă durată, prost plătite.

Apartamentele și locuințele sunt greu de accesat de tineri, apropo imposibil, în condițiile în care creditele costă 12% sau 10% în acest moment. Una e să zici că tatăl tău și-a luat apartament cu 1% credit de la bancă, altă e să îți iei și tu cu 12%. Mișcarea Verde nu e strict despre ecologie și ecologia nu e doar despre natură care se găsește în afara orașelor. Ecologia este și să ai spații verzi în orașe, să ai transport public gratuit, accesibil.

De ce? Pentru că orașele Românei sunt înăbușite, efectiv, de mașini, de aglomerație, de țevi de eșapament. Deci, avem multe probleme la care mișcarea verde găsește soluții de centru stânga, sociale, în principal. De exemplu, mie îmi place foarte mult ce propunem pe zona de locuințe sociale. Lumea mă întreabă uneori - ”și ce faci tu de la Bruxelles pentru locuințe sociale, că nu ești primar?” Păi, de exemplu, majoritatea banilor care vin pentru locuințe sociale, mă refer la PNRR, sunt de la Uniunea Europeană. Și faptul că nu se folosesc pentru asta este o crimă, după mine, împotriva generației voastre.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel