Organizatorii protestului au declarat pentru Reuters că intenționează să blocheze accesul la portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime în țară, pentru cel puțin 36 de ore. Ei au menționat că portul a fost selectat deoarece ei consideră că primește sprijin economic în detrimentul fermierilor.
Un purtător de cuvânt al autorității portuare a declarat că protestatarii au blocat cinci drumuri pentru camioane, dar au permis trecerea mașinilor. A precizat că nu este încă clar care vor fi consecințele asupra operațiunilor portului și că portul era în contact indirect cu organizatorii prin intermediul poliției.
Uniunea Algemeen Boerensyndicaat (ABS, Sindicatul General al Fermierilor) a apelat la membrii săi să se alăture protestului.
"Fermierii sunt disperați, cu adevărat disperați. Am avertizat guvernul ani de zile că asta se va întâmpla", a spus Mark Wulfrancke, ofițer de politică al ABS.
Wulfrancke i-a îndemnat pe factorii de decizie să asigure ca prețul alimentelor să reflecte costurile suplimentare cu care se confruntă fermierii europeni pentru a se conforma standardelor de mediu tot mai ridicate ale Europei.
"Vrem respect din partea guvernului nostru, a guvernului european. Singurul mod de a arăta acest respect este să se elaboreze o politică prietenoasă cu fermierii, prietenoasă cu alimentele. Avem nevoie de un preț corect", a declarat el pentru Reuters.
Protestul din Franța, inspirat de acțiunile similare desfășurate în Belgia
Mișcarea de protest din Belgia a fost susținută de acțiuni similare în Franța, unde fermierii au blocat zeci de drumuri și au perturbat traficul în jurul Parisului, punând presiune asupra guvernului.
Fermierii belgieni au perturbat și traficul în timpul orei de vârf de dimineață de marți. Una dintre blocade era aproape de granița cu Olanda, pe autostrada E19, au relatat media.
Prim-ministrul Alexander De Croo urma să se întâlnească cu asociațiile fermierilor marți.
"Este important să li se acorde atenție", a spus De Croo reporterilor, referindu-se la provocările cu care se confruntă fermierii.
El a declarat că Belgia, care deține în prezent președinția de șase luni a Consiliului UE, va discuta cu Comisia Europeană mai multe reguli agricole europene.
Un grup de fermieri care blocau o piață din centrul Bruxelles-ului cu tractoare a declarat că va rămâne acolo cel puțin până joi, când liderii guvernelor UE se întâlnesc în oraș.
"Le cerem să-și revizuiască legile", a spus Nicolas Fryers, un fermier participant la protest. "Vorbesc despre a deveni mai verzi, dar dacă se întâmplă asta, atunci vor exista terenuri care nu vor mai fi lucrate și este destul de dificil așa cum este acum."
Comisia Europeană părea pregătită să ofere anumite modificări de politică în răspuns, propunând joi o excepție la regulile care cer fermierilor să lase o parte din terenurile lor nelucrate dacă solicită subvenții UE.
Regulile privind terenurile nelucrate au fost printre nemulțumirile care au condus la proteste în Franța și în alte locuri în săptămânile recente.
-------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News