Fermierii din regiunea Emilia Romagna se confruntă cu dificultăți semnificative din cauza inundațiilor devastatoare care au lovit zona.
Însă, pe lângă pagubele materiale și pierderile suferite, există o preocupare deosebită în rândul acestora legată de imposibilitatea de a-și desfășura activitățile obișnuite. Cu drumurile blocate și accesul la ferme restricționat, fermierii nu pot livra laptele produs în mod regulat.
Apel disperat din partea fermierilor către autorități
Într-un apel disperat către autorități, fermierii din Emilia Romagna solicită redeschiderea drumurilor și restabilirea accesului către fermele lor.
"În a doua zi de izolare, în timp ce caii și vitele se agitau, am sunat-o pe primărița Beatrice Poli și i-am cerut permisiunea să intervin eu pentru eliberarea drumui. Ea mi-a răspuns: `Dă-i drumul Devis, dar nu pot să-ți trimit pe cineva așa cum am sperat` ".
Și astfel Devis Tattini, un fermier din Casalfiumanese (3.400 de locuitori, Valea Santerno, Imola, Romagna) și-a luat tractorul și a "atacat" alunecarea de teren. În ajutorul lui, un prieten de-al său cu un excavator a scos din vale tonele de pământ și noroi din alunecarea de teren care a distrus drumul care duce la "Capanaza", unde trăiesc trei familii.
Astfel au redeschis o cărare îngustă, cea necesară pentru a trece micul camion-cisternă, cel care transportă 10 chintale, cu care fac naveta spre zona din aval, unde sosesc camioanele fabricii de lactate din Toscana, care a cumpărat întotdeauna laptele celor 70 de vaci ale lor.
„De fapt, acum avem și mai multe vite, pentru că le ținem și pe cele ale familiei Mazzanti. Grajdul lor este încă izolat, acolo, pe versantul de unde s-a desprins alunecarea de teren care l-a ucis pe Enrico (Rivola, n.r.) pe 2 mai. ”
Nu putem arunca o mie de litri de lapte pe zi
Pentru acești fermieri, laptele este sursa lor principală de venit și de susținere a familiilor lor. Fiecare picătură de lapte neprelucrat și pierdut reprezintă o lovitură dureroasă pentru ei, adâncind impactul inundațiilor asupra sustenabilității economice a exploatațiilor lor.
Redeschiderea drumurilor ar permite fermierilor să transporte laptele spre centrele de procesare, asigurând astfel că producția lor valoroasă nu este pierdută în întregime. De asemenea, acest lucru ar avea un impact pozitiv asupra rezilienței financiare a fermierilor, ajutându-i să facă față provocărilor imediate și să-și reconstruiască afacerile în urma dezastrelor naturale.
„În fața deciziei Atotputernicului de a schimba fața teritoriului nostru, a trebuit să ne mulțumim cu buldozerele, pentru că puteam păstra laptele în frigidere o zi sau două și nu mai puteam fi atinși de camionul "obișnuit" de 150 de chintale. Nu putem arunca o mie de litri de lapte pe zi, așa cum s-a întâmplat în schimb cu laptele celor 70 de vaci ale familiei Ronchini, în Baia Volpe, Fontalice, mai sus pe valea Santerno.”
„Suntem cinci familii", spune Maurizio Ronchini, "și nu ne putem deplasa decât cu tractorul. După primele zile de izolare totală, acum aducem laptele jos cu o cisternă, dar este greu să reziști așa.”
Fermierii nu vor avea cu ce să hrănească animalele la iarnă
De asemenea, cele 90 de vaci Romagna (pentru carne) de la Carapia (ferma Posseggio de 130 de hectare, Fontanelice, unde cândva "era și parohia cu preotul și școlile primare") încep să ducă lipsă de fân:.
"Ni-l aduc cu elicopterul, pentru că nu putem să ne cosim singuri, dar aici totul s-a prăbușit și nu vom putea nici măcar să ne facem provizii pentru iarnă", spune Gianfranco Carapia, în vârstă de 57 de ani, care împreună cu fiul său Rudy administrează și livezile.
„Cum ne vom descurca? Nu avem alternativă. Unde am putea merge să locuim, din moment ce nimeni, acum, cu această catastrofă, nu va dori să ne cumpere pământul, ferma noastră?”, se gândește stresat fermierul, conform Il Messaggero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News