Fermierii din Germania încearcă să profite de miile de muncitori români, aflați la sparanghel și căpșuni. Se ENERVEAZĂ când angajaților le sunt prezentate drepturile

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură rnz.de
Sursa foto: captură rnz.de

Situație grea pentru românii care lucrează la sparanghel. În unele cazuri, salariile sunt sub nivelul salariului minim, există încălcări dubioase ale reglementărilor și chiar plăți salariale refuzate. Atunci când se angajează lucrători sezonieri străini, printre care și mii de români, regulile din domeniul muncii sunt încă încălcate în mai multe întreprinderi agricole din Germania.

Orele de lucru sunt scăzute din statul de salariu și nu toate activitățile sunt plătite, explică Stefanie Albrecht din grupul de proiect Corect!, un centru de consiliere finanţat de stat pentru angajaţii străini. Calculele salariale nu sunt adesea deloc de înțeles pentru angajați.

„Nu sunt cazuri izolate”, a spus Albrecht. De exemplu, unele ferme nu plătesc pentru timpul în care se face deplasarea între câmpuri sau pentru activități auxiliare. „Orele de lucru sunt luate în calcul numai atunci când oamenii se apleacă și încep lucrul efectiv", s-a plâns Albrecht. „Salariul minim trebuie plătit pentru orele de muncă foarte grea din punct de vedere fizic"

Citește și Muncitorii români din Germania sunt exploatați și abuzați în continuare. "Protecția" promisă rămâne doar pe hârtie

Într-un caz, de exemplu, o companie din regiunea Plau am See, landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară din Germania, datorează salarii la doi muncitori sezonieri români din luna octombrie a anului trecut. Plățile promise nu au fost nici astăzi efectuate. 

 

Managerii reacţionează agresiv

 


Potrivit estimărilor, în jur de 6.000 de muncitori sezonieri, în principal din Europa de Est, vin în fiecare an pe coasta de sud a Mării Baltice pentru a recolta prețioasele legume de pe câmpurile de sparanghel de 166 de hectare. Odată cu începerea lucrărilor de recoltare, angajații Corect! doresc să informeze lucrătorii sezonieri străini despre drepturile lor ca angajați din următoarele luni.

Albrecht a observat că numeroase companii au susținut consultările și au cooperat. Totuși, mulți manageri de fermă au reacționat agresiv și au căutat ceartă atunci când consultanții au trecut pe la firmele agricole și au vrut să-i informeze pe cei afectați.

 


Consilier dat în judecată 

 


Ca la ferma de sparanghel și căpșuni Mecklenburgerfrische din Tieplitz, între Sternberg și Güstrow. În timpul consultărilor la fața locului de anul trecut, șeful companiei a intentat un proces împotriva oamenilor Corect!. 

După ce acțiunile de informare au fost întrerupte, șeful companiei a deschis procese în instanță împotriva celor care voiau să informeze oamenii. „Consultanții Corect! au abordat angajații pe teren și în spații de cazare fără notificare prealabilă și fără a respecta cerințele Corona”, susține antreprenorul.

Citește și Germania. Muncitori români, ținuți să doarmă în condiții mizere: „Este mai rău decât la stână!“

Nu au „nimic împotriva consultărilor, dar nu în sediul companiei”, a spus el: „Nu avem nimic de ascuns”. Ferma angajează în prezent 21 de muncitori sezonieri din România și Ucraina. 

Corect! a respins acuzațiile. Cerințele Corona au fost foarte bine respectate. Nu poate fi vorba de încălcare, mai ales că lucrătorii sezonieri locuiesc în locuințe private cu contracte de închiriere de sine stătătoare.

 

 

Corona a îmbunătățit condițiile de viață

 


Condiții de muncă îndoielnice pentru lucrătorii sezonieri străini. Uniunea Bauen-Agrar-Umwelt (IG BAU) face eforturi pentru îmbunătățiri. Dirk Johne, șef regional adjunct al IG BAU, a declarat că restricțiile impuse în pandemie au îmbunătățit condițiile de viață pentru lucrătorii sezonieri. Angajații beneficiază acum de asta. „Standardul trebuie menținut”, a cerut el.

În plus, centrelor de consiliere și sindicatelor trebuie să li se acorde drepturi de acces și consiliere pentru lucrătorii sezonieri străini.

 

Prea puține controale de sănătate și securitate în muncă

 


Până acum au existat mereu încălcări ale legislației muncii, relatează autoritățile cu competențe în zona de control a legislației muncii. În ultimii ani, au existat doar două până la patru controale la nivel național în timpul sezonului de vârf din aprilie.

„Doar trei proceduri pentru încălcarea drepturilor angajaților au fost inițiate în țară”, a spus Johne, „dar sunt mult mai multe cazuri”. Pe viitor, angajatorii ar trebui să suporte și costurile pentru deplasarea lucrătorilor sezonieri străini: „Oricine se bazează pe modelul de afaceri cu lucrători sezonieri străini trebuie să suporte și costurile de transport”, a cerut Johne.

Membrul de stânga al parlamentului de stat Henning Foerster i-a cerut ministrului Agriculturii Till Backhaus (SPD) să aducă partenerii sociali la o masă rotundă pentru a discuta despre muncă sezonieră, așa cum a fost cazul în pandemie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel