EXCLUSIV  Fermierii din UE care exploatează muncitori sezonieri nu vor mai încasa subvențiile. Carmen Avram: "Faci abuzuri, nu mai iei bani"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Drepturile muncitorilor români sezonieri ar putea fi mult mai bine protejate începând din anul 2023, atunci când va intra în vigoare noua Politică Agricolă Comună. Printre elementele-cheie ale noului program se numără și condiționalitatea socială, un mecanism prin care fermierii care nu respectă drepturile muncitorilor nu vor mai încasa subvențiile de la Uniunea Europeană. 

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a declarat, că noua Politică Agricolă Comună prevede ca drepturile muncitorilor sezonieri să fie mult mai bine protejate. Pentru prima dată în istorie a fost introdusă o condiționalitate socială, adică subvențiile plătite fermierilor vor fi condiționate de modul în care fermierii respectă drepturile muncitorilor. "Faci abuzuri, nu mai iei bani", pare să fie una regulile care vor intra în vigoare din 2023.  

"Cele mai importante elemente-cheie și noutăți din Politica Agricolă Comună sunt trei:

1. Ecoschemele

România va trebui să aloce 25% din bugetul pentru subvenții, adică aproximativ 500 de milioane de euro pe an.

2. Plata redistributivă

Din 2023, odată cu noua PAC, devine obligatorie. Pe scurt, iei bani de la cei mari și dai la cei mici. În realitate, e o formulă prin care poți să ajungi la un echilibru între subvențiile pe care le primesc fermierii mari și subvențiile pe care le primesc fermierii mici, astfel încât să elimini diferența care s-a creat artificial, la nivel de percepție, între fermierul mare și cel mic. Eu am constatat că, în România, fermierul mare și fermierul mic se ajută reciproc. Pentru România, acest lucru este foarte important pentru că noi avem fermieri mari, dar avem și o masă foarte mare de fermieri mici, care nu reușesc întotdeauna să țină pasul cu competiția. Se va lucra la Ministerul Agriculturii la o formulă de plată redistributivă care să ajute fermele mici să crească. 

3. Condiționalitatea socială  

Este o victorie a grupului politic din care fac parte și o premiera în istoria politicii agricole comune. Este pentru întâia oară când plățile directe sunt condiționate de modul în care fermierii respectă drepturile muncitorilor din agricultură. A fost o dezbatere întreagă asupra acestui subiect în Parlamentul European. Am asistat cu toții și am văzut abuzurile la care au fost supuși sezonierii în plină pandemie COVID, fără contracte de muncă, fără zile libere. S-a luat aceasta decizie, să fie o condiționalitate pentru a nu mai exista abuzuri. Faci abuzuri, nu mai iei banii.

Acestea sunt principalele schimbări", a declarat Carmen Avram.

VIDEO:

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel