Mai mulți șoferi români au fost opriți de fermierii protestatarii din Franța și le-a fost incendiată marfa. Aceștia au povestit cum, după ce au verificat documentele de transport, agricultorii au deschis ușile camioanelor, au scos marfa din ele și i-au dat foc. Unii dintre aceștia reclamă că marfa a fost distrusă chiar sub ochii jandarmilor francezi care nu au făcut nimic.
Doi șoferi români, soț și soție care lucrează pe același camion, au povestit în emisiunea Sinteza Zilei, momentele de groază prin care au trecut atunci când au fost opriți de fermierii protestatari francezi, și cum jandarmii din Franța nu au făcut nimic, ba chiar au ascultat de agricultori.
"Noi aveam descărcare în Franța, marfa era încărcată din România, carne de pui pentru Franța. Acolo când noi am ajuns, ei ne-au blocat.
Nimeni nu ne-a spus nici înainte, nici atunci când ne-au blocat ceea ce se întâmplă, ceea ce se va întâmpla cu marfa, ceea ce se va întâmpla cu noi. Ne-au cerut documentele pur și simplu, ei s-au dus în spate.
Noi eram pe autostrada 7, de la Lyon spre Avignon. Noi am tot încercat să evităm zonele aglomerate, să nu mai pierdem timp și să ajungem cât mai repede la destinație, neștiind că sunt protestatari, neștiind ce se întâmplă. Am ajuns la un moment dat la un sens giratoriu. Acolo erau două echipaje de poliție care blocaseră ieșirea din sensul giratoriu pe direcția Avignon, pe unde aveam noi traseul. Acolo erau și protestatarii. Au venit la noi la cabină, doi, trei parcă nu mai rețin exact, au cerut documentele.
Au văzut că merge frigul, că avem temperatură controlată. Doi, trei dintre ei au mers în spatele camionului la remorcă, la ușile, au deschis, au intrat în remorcă, au văzut că avem carne de pui cu destinație Franța. Ei nu au spus nimic acolo. Între timp ei au vorbit cu cei de la poliție să mute mașinile. Polițiștii au mutat mașinile și noi ne-au deschis drumul pe unde aveam noi traseul, pe unde trebuia noi să mergem. Nu ne-a spus nici poliția, nici ei, absolut nimic, ceea ce urma să se întâmple.
Polițiștii au mutat mașinile la indicațiile protestatarilor
După ce ne-au controlat pe noi fermierii, unul dintre ei a mers la polițiști, le-a spus să mute mașinile. Ei au mutat mașinile și noi am trecut.
Noi de acolo am mai mers, să zic, circa 5 km, unde am dat în următorul ambuteiaj, în următoarea coadă de camioane. Așteptând în coada respectivă, la noi au venit doi băieți cu o mașină de teren. La fel, unul a intrat în remorcă, unul a venit la noi la cabină, ne-a cerut documentele pe marfă. Le-am dat pentru că nu aveam ce face, nu ne puteam opune și, în primul rând, nu am știut exact ce se întâmplă. La un moment dat au închis ușile în spate, le-au spus să-i urmăm, neștiind că ne duc să ne descarce.
Am ajuns în sensul giratoriu, acolo undeva în jur de 20-30 de persoane s-au pus în fața camionului, au început să țipe să oprim camionul. La noi la cabină a venit cineva, ne-a spus să oprim camionul, că acolo se va descărca toată marfa.
Au descărcat 19 parcele. Au luat-o cu un tractor care avea un fel de cupă atașat, o lamă, au împins-o în margine și după aceea mai târziu am văzut că i-au dat foc. A ars și marfa noastră și alte mărfuri care le-au descărcat după ce ne-au descărcat pe noi", au povestit cei doi.
Șofer român: M-am temut pentru viața mea
În cadrul aceleași emisiuni, un alt șofer român a povestit ce a pățit în Franța.
"Mergeam de la încărcare către descărcare în Franța. Marfa a fost încărcată din România pentru Franța. Pe autostradă am mers ce am mers, era liberă. La un moment dat s-a făcut deviație, deci s-a blocat autostrada și ne-au băgat pe drumuri naționale și departamentale și după ce am ieșit după autostradă, aproximativ, maxim un kilometru așa, acolo s-a întâmplat incidentul.
Transportam semințe de porumb tratate pentru însămânțare. M-am apropiat de un sens giratoriu, chiar la Garon, mă apropiam de un sens giratoriu și la un moment dat au sărit un grup de 30-40 de oameni cu cagule, cu măști pe față și, mă rog, într-un fel sau altul, mascate așa, pentru a nu putea fi, cred că, identificați. Au ieșit și cu utilaje agricole, au pus un tractor în față, unul în spate, așa m-au oprit.
Mi-au cerut actele, CMD-ul și cu aviz de însoțire a mărfii, mi-au cerut toate actele astea, le-am dat, după ce au văzut de unde proveneau și destinația lor, adică pentru Franța, au început să-mi deschidă remorca, și până m-am dat eu jos din cabină și am ajuns în spatele camionului, deja ei s-au apucat de treabă.
După ce au scos toată marfa din camion, absolut toată marfa, au început să dea foc toți sacii cu cu semințe de porumb. Au incendiat-o exact în mijlocul sensului giratoriu", a povestit Viorel Doroftei.
Întrebat dacă s-a simțit în pericol, șoferul a spus că da.
"Am simțit, sigur că da, pentru că atunci când am văzut ce poate să facă și că îmi răstoarnă marfa, m-am suit în camion. Am vrut într-un fel sau altul să-i opresc, dar nu aveam cum, unul singur, o singură persoană, la 30, 40, 50 de oameni câți erau acolo.
Au pus mâna pe mine, m-au bruscat, mi-au spus că e mai bine să stau deoparte, că va fi mai bine pentru mine și să-i las în pace. Chiar și un jandarm care a asistat, de fapt unul dintre jandarmii care a asistat acolo și poliția mi-a spus să stau deoparte că e mai bine pentru mine. Polițiștii n-au intervenit, n-au luat atitudine, nimic, nimic, nimic. Doar stăteau acolo, se uitau, unii dintre ei mai și filmau, n-au luat nicio măsură. După întâmplarea asta, am fost îndrumat tot de către un jandarm, să merg la sediul jandarmeriei, unde aș putea depune o plângere și să obțin și un proces verbal la ceea ce s-a întâmplat acolo", a mai povestit bărbatul.
Fermierii francezi au blocat autostrăzile din jurul Parisului
Mobilizarea fermierilor din întreaga Europă a intrat luni într-o nouă etapă în Franţa, odată cu "asediul" Parisului, existând îngrijorări cu privire la posibilitatea unor ciocniri între fermieri şi forţele de ordine, transmite AFP, citată de Agerpres.
În jurul orei locale 14:00 (13:00 GMT), fermierii francezi au început să blocheze cu tractoarele două autostrăzi care fac legătura cu Parisul: A13 în nord-vestul capitalei Franţei şi A4 în est.
În total, opt puncte de blocaj autorutier urmează să fie create de principalele sindicate din sectorul agricol, care vor să pună la punct un adevărat "asediu al capitalei" pentru o "durată nedeterminată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News