Fermierii furioși din Europa stârnesc o reacție împotriva UE, înainte de alegeri: „Nu ne putem plăti nici măcar un salariu”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O femeie de 82 de ani a fost ucisă accidental de un bărbat care cosea porumb cu un tractor / (Sursa: Freepik)
O femeie de 82 de ani a fost ucisă accidental de un bărbat care cosea porumb cu un tractor / (Sursa: Freepik)

Fermierii exprimă nemulțumire față de măsurile adoptate de Uniunea Europeană.

În ultimele 12 luni, fermierii din Europa se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor de operare, alimentând un val de nemulțumiri și proteste înaintea alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în iunie.

Jean-Marie Dirat, un fermier din sud-vestul Franței, declară despre costul de operare al fermei sale de miei că a crescut cu 35.000 de euro în acest interval, datorită creșterii prețurilor la îngrășăminte, combustibili, energie electrică și pesticide.

"Situația este disperată. Anul acesta nu vom reuși să ne plătim nici măcar salariile. Bunicul meu avea 15 vaci și 15 hectare. Și-a crescut copiii, familia, fără nicio problemă. Astăzi, eu și soția mea, avem 70 de hectare, 200 de oi și nu ne putem plăti nici măcar un salariu”", a declarat Dirat pentru Reuters în timp ce participa la un blocaj rutier făcut din baloți de fân în fața unei centrale nucleare.

 

Proteste similare au izbucnit în mai multe țări din Europa

 

Fermierii se plâng de birocrație, restricții privind utilizarea apei și concurența importurilor ucrainene, care au fost permise în Uniunea Europeană pentru a sprijini economia acesteia în contextul războiului cu Rusia.

Nemulțumirile fermierilor se reflectă și în rezultatele politice. Un nou partid al fermierilor a obținut un scor semnificativ la alegerile din Olanda, iar protestele din Germania, Polonia, România și Belgia au atras atenția asupra unei posibile schimbări de orientare în Parlamentul European.

Această reacție a fermierilor vine în contextul eforturilor Uniunii Europene de a reduce emisiile de carbon și de a deveni mai autosuficientă în producția alimentară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

 

Impactul în Franța și Europa

 

În Franța, liderul extremei de dreapta atribuie problemele agricultorilor politicii Uniunii Europene. Ea acuză "Europa lui Macron" că ignoră nevoile fermierilor și susțin că UE ar trebui să renunțe la acordurile de liber schimb, precum cel cu țările Mercosur. Această poziție are potențialul de a atrage voturile fermierilor nemulțumiți înaintea alegerilor.

Președintele francez Emmanuel Macron și alți lideri europeni se confruntă cu o situație delicată, deoarece sondajele arată că nemulțumirile fermierilor găsesc ecou în rândul publicului. Conform unui sondaj Elabe, 87% dintre francezi susțin cauza fermierilor, iar 73% consideră că Uniunea Europeană reprezintă un obstacol pentru aceștia, nu un avantaj.

Guvernele naționale, inclusiv cele ale Franței și Germaniei, au încercat să răspundă preocupărilor fermierilor prin diluarea unor propuneri de eliminare a scutirilor fiscale pentru motorina agricolă. Totodată, Comisia Europeană a anunțat noi măsuri miercuri pentru a gestiona această criză.

Cu toate acestea, există temeri că protestele fermierilor ar putea întări partidele de dreapta în Parlamentul European și ar putea pune în pericol agenda ecologică a UE. Sondajele sugerează posibilitatea formării unei "coaliții de acțiune împotriva politicilor climatice" în noua legislatură.

 

Vocea pentru mediul rural

 

Din Franța și până în România, fermierii din diverse țări europene se luptă pentru drepturile lor. În Germania, protestele împotriva prețurilor ridicate la carburanți au fost exploatate de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, care a renunțat la opoziția sa tradițională față de subvenții și a susținut cererile fermierilor.

În Olanda, nemulțumirea față de politica climatică și agricolă a contribuit la victoria noului partid BBB în alegerile regionale din martie 2023. Partidul vizează acum alegerile europene și promite să fie "o voce a și pentru mediul rural".

Sander Smit, liderul BBB, pledând pentru o relaxare a restricțiilor UE privind utilizarea terenurilor agricole, afirmă că "UE trebuie să înceapă să lucreze din nou pentru cetățeni, fermieri, grădinari, pescari, pentru comunități, familii și antreprenori".

În Franța, sindicatele fermierilor au adus disciplină în mișcările de protest, evitând violențele și obținând deja concesii din partea guvernului. Cu toate acestea, fermierii sunt tentați să își exprime nemulțumirile prin votul lor, iar sondajele indică o posibilă creștere a partidelor de dreapta în Parlamentul European.

Există riscul ca protestele și nemulțumirile fermierilor să consolideze partidele de dreapta și să influențeze agenda politică europeană în direcția unei mai mari rezistențe la reglementările privind mediul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel