Fermierii germani depind de culegătorii români. "Cu visul în bagaj", ei vin an de an pe câmpurile de căpșuni și sparanghel

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Lucrătorii români sunt esențiali pentru fermierii germani
Lucrătorii români sunt esențiali pentru fermierii germani

Agricultorii germani se bazează an de an pe muncitorii sezonieri români pentru recoltarea căpșunilor și sparanghelului. Fără acești oameni care vin cu "visurile în bagaje", oferta de sparanghel și căpșuni de pe rafturile magazinelor din Germania ar fi foarte redusă. 

În fiecare primăvară, agricultorii din Germania se confruntă cu necesitatea de a aduce forță de muncă sezonieră pentru a-și recolta culturile de căpșuni și sparanghel. Mulți dintre acești muncitori provin din Europa de Est, în special din România. René Hengken, un reporter de la publicația germană SR, a realizat un reportaj pentru a afla mai multe despre experiențele acestor muncitori.

De-a lungul anilor, majoritatea muncitorilor sezonieri erau din Polonia. Totuși, creșterea semnificativă a salariilor din Polonia a determinat o schimbare, muncitorii găsind acum mai rentabil să rămână în țara lor. În prezent, România a devenit principala sursă de muncitori sezonieri pentru fermele germane.

Katharina Bernauer, managerul unei ferme de căpșuni, explică distribuția muncii: „De obicei, femeile lucrează la recoltarea căpșunilor, iar bărbații la sparanghel.”

Culegătorii de sparanghel și-au ridicat case în România pe banii câștigați în Germania

 

Muncitorii sezonieri, precum Tom și soția sa Sandra, vin regulat în Germania pentru a câștiga bani. Cei doi vin de 18 ani din România în Saarland. Relațiile dintre muncitorii români sunt strânse, mulți dintre ei cunoscându-se de ani de zile. Sandra, de exemplu, este prietenă cu alte femei românce încă din copilărie. În afara muncii, își petrec și timpul liber împreună.

Cu banii câștigați, Sandra și soțul ei și-au construit propria casă în România. Pentru Elias, însă, este prima dată când lucrează la recoltare în Saarland. Lucrează de trei luni și îi este greu, dorindu-și să fie alături de familia sa, de soția și copilul său.

Cu toate acestea, el vede munca la recoltare ca o oportunitate de a-și îndeplini un vis: „Hobby-ul meu este gătitul. Îmi place să gătesc și am lucrat deja ca bucătar”, a spus el. Inițial, voia să deschidă un restaurant, dar lipsa capitalului l-a împiedicat.

Acum, și-a cumpărat o rulotă în Germania și intenționează să o transforme într-un food truck în România.

Fără ajutorul muncitorilor sezonieri din Europa de Est, aprovizionarea cu sparanghel și căpșuni în Germania ar fi mult redusă. Reportajul realizat de René Hengken explorează viața de zi cu zi a acestor muncitori și motivele pentru care agricultorii germani depind atât de mult de ei.

Reportajul "Land and People" e difuzat pe SR 3 Saarlandwelle. Materialul e disponibil după difuzare pe secțiunea de podcast a SR 3 și în biblioteca audio ARD.

 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel