Fermierii germani se plâng că românii nu mai vin la sparanghel:"Nu suntem atrăgători pentru ei". Vor fi înlocuiți cu muncitori din altă țară

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

De ani de zile, recolta de sparanghel din Germania a fost culeasă de ajutoare din România şi Polonia. Dar mulți dintre aceşti sezonieri nu mai vor să muncească în câmpurile germane, potrivit Tages Schau, care precizează că aceştia vor fi înlocuiţi cu muncitori din Georgia.

În prezent, polonezii și o parte din români nu ar mai veni în Germania, spune Christof Kamedulski, devenit între timp maistru permanent. Dar acum douăzeci de ani situația economică din patria sa era complet diferită. La acea vreme nu mai avea de ales decât să se angajeze ca tăietor de sparanghel în Germania.

Pentru polonezi ca el, situația s-a îmbunătățit - și în fermele locale de sparanghel.

"Facem logistica", spune Kamedulski. "Munca grea pe câmp a fost făcută de bărbați și femei români".

Dar cât timp vor face acest lucru pentru ei înșiși este o întrebare care îi îngrijorează pe cultivatorii de sparanghel precum Jürgen Jakobs.

 

"Nu mai suntem angajatori atrăgători pentru români"

 

„Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români”, spune președintele asociației producătorilor de sparangheli din estul Germaniei. Pentru că el și colegii săi nu puteau plăti mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră. De aceea, el vrea să încerce 25 de muncitori din Georgia în acest sezon.

Inițial, era planificat ca 500 de muncitori din Georgia să vină în Germania. Acum sunt peste 5.000, relatează Jakobs. Peste 80.000 de georgieni au aplicat, potrivit agricultorului. Acesta este un proiect pilot al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Autoritatea se ocupă de contractele de muncă și de călătorie.

 

"Doar românii par să se priceapă la munca recoltării sparanghelului"

 

Fanii sparanghelului conștienți de preț ar trebui să răsufle ușurați: cu proiectul, germanii ar putea cumpăra legumele lor preferate de sezon în viitor la prețuri similare cu cele din anii precedenți. Regulamentul Balcanilor de Vest nu pare a fi suficient. Acest lucru oferă albanezilor, sârbilor și persoanelor din Kosovo acces la piața muncii din Germania până în 2023. Condiția prealabilă: nu trebuie să existe lucrători casnici disponibili.

Fermierul Jakobs raportează că toate încercările cu germani în domeniul sparanghelului au eșuat. Kamedulski confirmă și el: „Germanilor le lipsește experiența pe teren”. Jakobs vede faptul că doar românii par să se priceapă la munca recoltării sparanghelului la nivelul întregii Germanii. Fratele său, care cultivă sparanghel pe Rinul de Jos, are o experiență similară.

Polonezii care urmează să vină, de asemenea, stau în mare parte pe tractoare ca maeștri. Unele femei din România lucrează deja în câmpurile din jurul Berlinului și plantează sparanghel în solul regiunii Brandenburg. După Paști, fermierul Jakobs speră ca peste 300 de bărbați și femei din România să vină la sparanghel. 

 

120.000 de euro pentru zborurile muncitorilor români la recoltare

 

Dar poate exista o problemă: granița cu Ungaria va fi închisă, relatează telefonic un fermier de sparanghel învecinat, în timp ce Jakobs trece pe lângă câmpurile sale într-un vehicul de teren.

„Ar fi un dezastru”, spune Jakobs. Pentru că muncitorii săi români trec granița cu Ungaria în drum spre el în Germania. Ar fi ca anul trecut: Chiar și atunci, Ungaria a închis granițele. Jakobs a plătit peste 120.000 de euro pentru a aduce cel puțin 200 de muncitori români la recoltă. A obținut 80 la sută din recolta sa - mai mult de o tonă - din solul nisipos care face ca sparanghelul să aibă un gust atât de dulce și de nuci.

În orice caz, pandemia de coronavirus crește în general producția de sparanghel. El plătește mai mult de 500 de euro pe lucrător din cauza cerințelor de igienă. Fermierul de sparanghel Jakobs a plasat containere de duș și un mic magazin inclus. Muncitorii săi împart costurile suplimentare cu șase euro pe noapte.

„Prin asumarea costurilor zborului, am intrat în rezervele financiare”, spune Jakobs. Dacă nu ar fi plătit românii pentru zboruri, aceștia ar fi rămas acasă, suspectează el. Nu voia să-și asume acest risc. Georgienii, pe de altă parte, care vor urca într-un avion spre Germania în zilele următoare, sunt mai puțin exigenți: își plătesc singuri zborurile.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel