Fermierii germani, speriați că românii nu mai vin la cules de sparanghel: "Ar putea fi chemați să apere granița"

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Fermierii de sparanghel din Spreewald, Germania, se tem că și-ar putea pierde lucrătorii de la recoltare. Aceștia spun că muncitorii sezonieri, în special români și polonezi, ar putea fi obligați să rămână în țara lor, în contextul războiului din Ucraina: "Ar putea fi chemați ca rezerviști pentru a securiza granița", spun ei. 

În fermele de sparanghel din Spreewald există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că nu vor fi suficienți muncitori disponibili pentru recolta de sparanghel din acest an. Acesta este rezultatul unei anchete aleatorii efectuate de reporterii Antenne Brandenburg în rândul cultivatorilor de sparanghel.

De ani de zile, cei mai mulți dintre lucrătorii de la recoltă provin din România și Polonia. "Din cauza războiului din Ucraina, unii dintre ei ar putea fi chemați ca rezerviști pentru a asigura securitatea frontierei, în loc să vină în Germania", spun ei.

Fermierii germani se tem că românii nu vor mai veni să culeagă sparanghelul din cauza războiului din Ucraina

 

Asociația fermierilor nu știe încă nimic despre acest lucru. Nu a mai experimentat niciodată o situație atât de nesigură la începutul sezonului, spune Gerald Kaltschmidt de la firma de agricultură și păstorit Preschen, care cultivă sparanghel de zeci de ani. "Dacă nu vin lucrătorii planificați pentru recoltă, ar putea da faliment", este de părere Eckhard Kuhl, șeful Spargelbau Sallgast GmbH, citat de rbb24.de.

La sfârșitul lunii martie, cultivatorii de sparanghel vor să înceapă să recolteze legumele. Se așteaptă ca sparanghelul să se scumpească puțin, în parte din cauza creșterii salariului minim și a prețurilor la combustibil.

„Ar putea fi chemați ca rezerviști pentru a securiza granița“ 

 

La Sallgast, de exemplu, va fi o creștere de z10%, apoi kilogramul va costa între opt și 13,50 euro. În sezonul de vârf, acesta va fi de 8 până la 11 euro.

În mod tradițional, culesul se încheie în jur de 24 iunie. Potrivit legumicultorilor, ar trebui să fie destul sparanghel până la Paște. Cu condiția ca sutele de ajutoare așteptate să vină să recolteze și să sorteze legumele.

În Spreewald, legumele de sezon sunt cultivate în zece ferme. În Germania, sparanghelul crește pe mai mult de 22.000 de hectare. Mai mult de jumătate din această sumă se află în Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia și Brandenburg, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel