Fermierii români cultivă legal plante psihotrope pe o suprafață de peste 570 de hectare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O femeie de 82 de ani a fost ucisă accidental de un bărbat care cosea porumb cu un tractor / (Sursa: Freepik)
O femeie de 82 de ani a fost ucisă accidental de un bărbat care cosea porumb cu un tractor / (Sursa: Freepik)

Fermierii români cultivă legal plante psihotrope, cum ar fi macul și cânepa, pe o suprafață de peste 570 de hectare, conform datelor furnizate de Direcțiile pentru Agricultură.

Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Agriculturii, în România sunt cultivate legal două tipuri de plante psihotrope, și anume macul și cânepa. Aceste culturi sunt monitorizate și reglementate strâns de autorități pentru a se asigura că sunt utilizate în scopuri legale și nu pentru producția ilegală de droguri. În prezent, există peste 570 de hectare de teren cultivate cu aceste plante, pentru care fermierii primesc subvenții de la stat.

 

România a fost unul dintre principalii producători de cânepă din lume

 

Interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope, în special a cânepii, este în scădere constantă de la an la an. Această tendință contrastează cu situația din alte țări europene, unde cultivarea plantelor psihotrope este în creștere. În anii precedenți, România a fost unul dintre principalii producători de cânepă din lume, însă includerea acestei culturi pe lista plantelor narcotice a redus semnificativ interesul fermierilor.

În prezent, cânepa este cultivată pe aproximativ 568 de hectare, în timp ce în 1990, suprafața cultivată cu această plantă era de peste 16.000 de hectare. Deși cânepa are multiple utilizări, inclusiv în industria textilă, producția și interesul pentru această cultură au scăzut considerabil în România în ultimele decenii.

 

În prezent Franța este cel mai mare producător de cânepă din UE

 

Pe de altă parte, restul Uniunii Europene înregistrează o creștere semnificativă a suprafețelor cultivate cu cânepă, ajungând la peste 33.000 de hectare în 2022. Franța este cel mai mare producător din UE, urmată de Țările de Jos și Austria.

În România, cea mai mare parte a suprafeței cultivate cu cânepă este exploatată de trei societăți controlate de grupul olandez HempFlax. Aceste societăți exploatează aproximativ 600 de hectare, reprezentând aproximativ 90% din suprafața totală cultivată cu cânepă în țară.

În ceea ce privește cultura de mac, aceasta este mult mai limitată, fiind cultivată pe doar 4,5 hectare în 2023. Cu toate acestea, există 22 de producători locali care se ocupă de această cultură și au obținut o producție totală de 2,46 de tone în acel an, conform Economic.net.

Cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope în România este permisă numai pe baza autorizațiilor de cultivare eliberate de Direcțiile pentru Agricultură Județene. Aceste autorizații trebuie obținute până la data de 10 mai a fiecărui an, iar situația lor este raportată către autoritățile competente pentru a se asigura că toate activitățile sunt conforme cu legislația în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel