Publicitate
Avocat, autor de romane și, de mai puțin de o lună, consul onorific al României, Fernando Estrella și-a făcut un nume într-un oraș pe care îl iubește la fel de mult cum l-au iubit și părinții săi, chiar dacă nu s-au născut acolo. Un mare conversator și foarte bun „debater“, este un iubitor al dreptății pentru cei care o cer. De mai puțin de o lună, numele său a fost legat și de România, țară care i-a încredințat funcția de consul onorific la Cadiz.
Reporterii publicației spaniole La Voz de Cadiz a discutat cu el despre această numire și despre cum vede el această țară.
Avocat, vicedecan al Baroului din Cadiz, autor de romane, etern polemist, acționar al clubului de fotbal local și acum consul onorific al României la Cadiz. Cum este?
Fernando Estrella: Acest lucru s-a întâmplat pentru că, în urmă cu doi ani, un prieten și coleg, Julio Azancot, consulul Uruguayului la Sevilla, mi-a spus că Ambasada României caută un consul onorific pentru Cadiz și că mi-a propus numele meu, iar eu am spus "dați-i drumul". Apoi am fost contactat de consulul general al României la Sevilla, Bogdan-Mihai Stănescu, care mi-a făcut o propunere oficială. Am început cu o documentație destul de lungă, pentru că este nevoie de un raport din partea celor două ministere de externe și de interne ale celor două țări. Procesul durează aproximativ un an și jumătate.
Fernando Estrella, consulul onorific al României la Cadiz, Spania
A mai existat un consul onorific la Cadiz?
Fernando Estrella: Nu, ceea ce avem este un consul general, un diplomat de carieră, dacă vreți. Și se află în Sevilla, pe Avenida Manuel Siurot. De fapt, este destul de mult de lucru, după cum puteți vedea la ușa consulatului, unde sunt întotdeauna mulți oameni. Nu e de mirare, deoarece România este prima țară (alături de Maroc și Ecuador) cu cei mai mulți cetățeni români din Spania, cu aproximativ 1,2 milioane. Dintre acestea, 100.000 în Andaluzia și 2.700 în provincie. După ce totul a fost procesat, actul oficial al numirii mele a ajuns la Subdelegarea Guvernului.
În primul rând, trebuie să fie o onoare, dar poate fi văzut și ca un lucru rău, având în vedere imaginea pe care, din păcate, o avem despre acești cetățeni aflați în Spania?
Este o onoare că au avut amabilitatea de a mă lua în considerare, pentru că implică multă responsabilitate și multă solidaritate. Referitor la ceea ce spuneți, trebuie să țineți cont de faptul că a fi în afara țării este deja o problemă și, evident, suntem bucuroși să ajutăm cetățenii români care sunt departe de țară.
În orice caz, consulul onorific nu are funcții administrative; pentru asta există Consulatul din Sevilla. Funcțiile mele se limitează la a acționa ca o punte de legătură, ca un contact cu instituțiile pentru a promova relațiile politice, economice și sociale între cele două țări. De la ajutor pentru înființarea unei expoziții sau a unei afaceri, până la promovarea de întâlniri între oamenii de afaceri din Cadiz și România. Iar în ceea ce privește „maronii“, ca peste tot, există clișee care nu corespund realității, cum ar fi andaluzul leneș sau catalanul pesimist. La fel se întâmplă și cu românii.
Românii, ca regulă generală, deși peste tot se întâmplă câte ceva, sunt persoane care lucrează, cei mai mulți în Andaluzia, în sectorul agricol în zonele Huelva și Almeria, și în sectorul serviciilor în zona Malaga. În plus, există și un nucleu important de oameni de afaceri români care investesc în Spania, în special în tehnologie și comunicații. De asemenea, există mulți oameni de afaceri spanioli care investesc acolo (n.r. în România).
În plus, România este membră a CEE din 1989. Este o țară emergentă, cu un viitor luminos. În momentul de față este o țară la modă din multe puncte de vedere. Românii se caracterizează prin hărnicie, dar, ca peste tot, există și mere stricate pe care nimeni nu le place, mai ales instituțiile.
„România, o țară cu un viitor luminos. Românii se caracterizează prin hărnicie“
Ce poate spune consulul onorific din Cadiz despre România?
Fernando Estrella: Nu am fost încă acolo, dar voi merge în curând, pentru că toți cei din Cadiz care au fost în România și cu care am ținut legătura de la numirea mea repetă același lucru. Că intenționează să se întoarcă pentru că le-a plăcut. Este ieftin pentru turiști și oferă o mare varietate.
Are multe orașe cu orașe vechi fabuloase, dintre care multe au fost declarate situri ale Patrimoniului Mondial. Bucureștiul este numit micul Paris datorită bulevardelor sale, clădirilor sale maiestuoase; există biserici vechi din lemn, mănăstiri și mănăstiri de o valoare incredibilă. Alături de acest patrimoniu artistic, a doua caracteristică despre care îmi vorbește toată lumea este splendida amabilitate a poporului român. Și adevărul este că, în adâncul sufletului nostru, avem rădăcini latine comune cu ei.
Întrebarea și gluma sunt obligatorii pentru un cadist profesionist ca tine. Zilele trecute, antrenorul lui Cadiz spunea că românul Andone are dificultăți de adaptare. A cerut deja atacantul azil politic?
Fernando Estrella: Această frază mă surprinde, pentru că Andone a venit la întâlnirea mea și mi-a spus că este în Spania de la 13 ani și vorbește spaniola la fel ca noi. Bineînțeles, a sosit cu mașina sa de lux, ca un bun fotbalist. Deci, în ceea ce privește clima, familia, mesele și așa mai departe, mă îndoiesc că va avea probleme de adaptare, dar dacă se va adapta sau nu la sistemul lui Cervera este o altă problemă. Dar, haideți, cum îi este greu să se adapteze la aproape toate semnăturile....
Nu este cazul lui Andone, care pare unul dintre noi (râde).
Continuarea, pe La Voz de Cadiz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News