Festivalul Internaţional "Pro Patria" de la Paris, "Muzică fără frontiere" de Ziua Națională a României

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sub motto-ul "Muzică fără frontiere", Festivalul Internaţional "Pro Patria", creat de asociaţia cu acelaşi nume a românilor din Italia, a călătorit în alte capitale europene unde trăiesc mulţi români şi unde artişti români consacraţi au susţinut concerte de înaltă ţinută. 

Evenimentul de la Paris, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din capitala franceză, a fost o bucurie pentru artişti şi mai ales pentru public.

„Pe scena Teatrului Ranelagh din Paris, o prestigioasă instituţie de cultură, găzduită de o clădire istorică de secol XVIII de o incredibilă frumuseţe, au cântat în cinstea Zilei României, nume mari ale muzicii clasice contemporane, nume româneşti recunoscute la nivel mondial pentru talentul şi arta lor.„ Într-adevăr, pentru noi a fost o victorie anul acesta, deoarece am reuşit să scoatem festivalul din graniţele Italiei, să ajungă la Bucureşti, la Londra, la Paris şi la Viena. Toate concertele au fost susţinute de artişti consacraţi români care performează în afara graniţelor ţării. Pe ultimele două zile, aceasta de la Paris şi cea de la Viena sunt dedicate Zilei Naţionale a României, două evenimente de excepţie care ne încălzesc sufletul şi suntem onoraţi şi bucuroşi că reuşim să dedicăm această ediţie dragostei pentru România şi ţării noastre natale“, a declarat Mioara Moraru, organizatorul festivalului, preşedintele Asociaţiei "Pro Patria" a românilor din Italia, pentru RRA.

Festivalul Internaţional "Pro Patria" de la Paris

 

Cei trei artişti prezenţi în festival, toţi cu cariere de excepţie, au fost recompensaţi cu premii de excelenţă, ca recunoaştere a valorilor artistice şi a contribuţiei la cultura românească. Pianista Mara Dobrescu, stabilită în Franţa, susţine recitaluri peste tot în lume. Fără să se limiteze la interpretarea pianistică, este implicată în reprezentaţii ce combină teatrul cu muzica, proiecte pe cât de originale, pe atât de moderne.

„Este chiar o zi de sărbătoare. Ca muzician am fost absolut fericită să împart scena cu doi muzicieni extraordinari, cum sunt Roxana Constantinescu şi Răzvan Popovici. Poate publicul nu se aştepta la un astfel de program, să spunem aşa, nu foarte festiv, dar cumva de suflet. Nu au lipsit compozitori români ca George Enescu, Dinu Lipatti, alături totuşi de melodii de Brahms, de Frank Bridge“, a declarat pianista Mara Dobrescu.

Ea a ținut să transmită și un mesaj de Ziua României: „Să avem curaj în noi şi să credem în noi, pentru că eu de câte ori mă întorc acasă văd numai lucrurile bune şi mi se umple sufletul şi îmi spun "iată că se poate" şi sunt foarte, foarte mândră. Urmăresc pe internet, de fiecare dată când sportivi sau muzicieni sau creatori români sunt puşi în evidenţă peste hotare şi chiar la noi în ţară. Şi asta mă bucură foarte mult“.

"Muzică fără frontiere" de Ziua Națională a României

 

Violonistul Răzvan Popovici a venit la Paris din Germania, unde trăieşte şi cântă de mai mulţi ani, fără să ocolească, desigur, marile scene ale lumii.

„În acest legendar teatru Le Ranelagh tocmai am terminat acest concert şi am sărbătorit, zic eu, România extrem de elegant. Un repertoriu deosebit, sofisticat, care am văzut că a prins foarte bine la publicul parizian, pentru că, ştiţi, aici nu poţi să vii cu orice piesă şi cu cât este mai complex şi mai cu ştaif, ai zice, cu atât cu siguranţă este mai apreciat, şi aşa e România, să fie cunoscută prin eleganţă, prin muzică bună, prin artişti buni. Aşa că, nu ştiu, sunt foarte fericit că am participat la sărbătorirea României în această seară aici la Paris. Cred că a fost pentru mine, personal, una din cele mai speciale şi emoţionante concerte în contextul dat“, a afirmat violonistul Răzvan Popovici.

Mezzo-soprana Roxana Constantinescu este deja o mare voce în opera mondială, pe care melomanii români au putut-o asculta şi pe scena Festivalului "George Enescu" de la Bucureşti.

„Suntem foarte fericiţi pentru că a existat această complicitate şi această bucurie de a face muzică. Muzică spre stele, despre stele, despre suflet, spirit, dragoste şi visuri. Iubesc ţara enorm şi aş vrea să ne-o iubim cu toţii şi să ne mândrim cu ea oriunde am fi. Eu revin acasă întotdeauna cu enorm de mult dor şi nostalgie. Cred că sunt una dintre cele mai mândre femei de a fi româncă. La mulţi ani, România!“, a fost mesajul Roxanei Constantinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel