Financial Times: Austria e gata să primească România în Schengen, dar Olanda s-ar putea opune din nou

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
România încă așteaptă să intre în spațiul Schengen deplin (Foto: Freepik)
România încă așteaptă să intre în spațiul Schengen deplin (Foto: Freepik)

Austria va deschide calea pentru ca Bulgaria și România să aibă acces deplin la spațiul Schengen. Analiștii se așteaptă ca Viena să renunțe la veto-ul privind eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru călătorii din cele două țări, însă opoziția ar putea veni acum din partea Olandei. 

Austria va renunța la dreptul său de veto privind aderarea deplină a României și Bulgariei la zona europeană de călătorie fără frontiere Schengen, deschizând astfel calea pentru ca cele două țări să devină membri cu drepturi depline după mai mult de un deceniu de dezacord, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

Cele două națiuni est-europene au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie a acestui an, permițând suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime între ele și celelalte 27 de țări din zona de călătorie. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza veto-ului Austriei, pe fondul preocupărilor Vienei cu privire la migrația ilegală. Viena este acum pregătită să ridice interdicția în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria, care va avea loc vineri la Budapesta, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile.

Aderarea acestor țări va trebui apoi formalizată, eventual la următoarea reuniune periodică a tuturor miniștrilor afacerilor interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor la începutul anului viitor. 

Olanda s-ar putea opune aderării României la spațiul Schengen deplin

 

Potrivit Financial Times, în ciuda acordului Austriei, Olanda ar putea să împiedice procesul. Guvernul olandez a dat undă verde Bulgariei și României să adere la Schengen în 2023, înainte ca partidul de extremă dreapta Libertatea al lui Geert Wilders să intre în coaliția de guvernare a țării în urma alegerilor din noiembrie anul trecut.

Odată ce veto-ul Austriei va fi ridicat, parlamentul olandez va organiza o nouă dezbatere pe această temă și ar putea recomanda revizuirea poziției Țărilor de Jos.

"În mod normal, intenția ar fi de a rămâne la poziția adoptată”, a declarat un oficial, dar a adăugat că există o 'posibilitate' ca deputații de la Haga să se răzgândească. Oficialii informați cu privire la discuții consideră că, dacă se va ajunge la un acord la reuniunea de vineri, se va trimite un semnal puternic Olandei de a nu schimba cursul.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul acestei săptămâni că este încrezător într-un acord. „Avem deja un calendar convenit. Se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025”, a declarat el presei locale. Ciolacu și socialiștii săi sunt considerați favoriți în viitoarele alegeri pentru președinție și parlament. Primul tur al scrutinului prezidențial este programat să aibă loc duminică, cu un posibil al doilea tur pe 8 decembrie.

Comisarul european pentru afaceri interne e "optimist"

 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat miercuri jurnaliștilor că este „optimistă” că o dată ar putea fi stabilită la reuniunea de vineri, la care va participa și ea. „Sper că acest lucru se va întâmpla. Este ambiția mea să avem această decizie încă din acest an”, a declarat Johansson.

România și Bulgaria au aderat la UE în 2007. Dar aderarea lor la zona fără frontiere a fost amânată din cauza preocupărilor legate de corupție și a temerilor că cele două țări, care fac parte și din frontiera externă a UE, nu vor face suficient pentru a combate migrația ilegală. Guvernele UE au fost de acord cu aderarea lor parțială la Schengen în martie, însă Viena s-a opus în continuare aderării lor depline la zona Schengen - care cuprinde toate statele membre ale UE, cu excepția Irlandei și a Ciprului, precum și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Guvernele de la București și Sofia au sporit securitatea la frontierele lor, iar cererile de azil și sosirile de migranți ilegali în aceste țări au scăzut, mai scrie sursa citată

 

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel