Firmele care recrutează români pentru muncă în Olanda, verificate drastic. Nu sunt plătiți corect și nu li se achită asigurările sociale 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Locuri de muncă pentru românii din diaspora (Sura foto: Agerpres)
Locuri de muncă pentru românii din diaspora (Sura foto: Agerpres)

Inspectoratul de Muncă a descoperit  abuzuri la mai multe firme care recrutează muncitori din România pentru sectorul agricol olandez. 

Inspectoratul de Muncă din Olanda a descoperit o serie de nereguli și abuzuri în timpul unei reinspecții efectuate la o firmă de ocupare a forței de muncă din România, care furnizează personal sezonier companiilor din sectorul agricol olandez.

Această acțiune de control, desfășurată în colaborare cu Banca de Asigurări Sociale și Inspectoratul Român de Muncă, a scos la iveală multiple încălcări ale drepturilor lucrătorilor români, printre care se numără plata inadecvată a salariilor, înregistrarea incorectă a orelor de lucru și neplata corespunzătoare a contribuțiilor sociale. Peste 50 de muncitori români temporari sunt afectați de aceste nereguli, conform datelor preliminare.

Agenția vizată funcționa în mod ilegal în România, operând fără licență din cauza unei înregistrări incorecte la Camera de Comerț. Această deficiență i-a permis să eludeze cerințele legale și să evite reglementările stricte aplicabile în domeniul angajărilor temporare. Astfel, agenția a desfășurat activități care nu îndeplineau standardele de legalitate. 

Inspecțiile s-au desfășurat simultan atât în Țările de Jos, cât și în România și au fost coordonate de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), care are ca scop asigurarea aplicării uniformizate a legislației muncii pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

În timpul verificărilor, inspectorii au realizat interviuri cu lucrătorii temporari români. De asemenea, companiile agricole olandeze implicate au fost obligate să furnizeze documentația relevantă referitoare la administrare și înregistrarea angajaților.

La fel ar proceda și alte companii de recrutare de forță de muncă pentru străinătate

 

Una dintre principalele preocupări ridicate de autorități a fost modul în care agenția a reușit să continue activitățile de recrutare și intermediere fără o licență valabilă în România. Acest lucru a fost posibil printr-o structură juridică ambiguă care a mascat activitățile neautorizate.

Deși această agenție a fost identificată și controlată, se crede că numeroase alte firme ar putea să opereze în același mod. Inspectoratul a precizat că ancheta este departe de a fi încheiată și că vor fi luate măsuri drastice împotriva celor responsabili. 

În Olanda, problema condițiilor de muncă pentru lucrătorii temporari din agricultură a fost intens dezbătută în ultimii ani, pe fondul rapoartelor privind exploatarea forței de muncă. De multe ori, aceste abuzuri se manifestă prin salarii sub nivelul minim legal, nerespectarea programului de lucru și lipsa plății contribuțiilor la asigurările sociale. Lucrătorii români sunt deosebit de vulnerabili în fața acestor abuzuri, întrucât mulți dintre ei nu cunosc în detaliu drepturile pe care le au în străinătate și depind de agențiile de ocupare a forței de muncă pentru a obține locuri de muncă și cazare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel