Întrebat despre cum decurg discuțiile în coaliția de guvernare și dacă există tensiuni între conducerile celor două partide, Cîțu a răspuns că "nu, nu sunt tensiuni“.
„E ciudat să fii într-o coaliție și să fii acuzat de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem artizanii crizei energetice, pot să stea în Opoziție din nou. (...) Discuția a fost simplă: a fost ședință de guvern, există un act normativ care are un parcurs, au venit avizele, a fost aprobat. Dacă există alte soluții pot fi discutate în Parlament. Dacă doresc să facă amendamente, legea vine în Parlament”, a spus Florin Cîțu, referitor la PSD.
În ceea ce privește discuțiile privind compensarea facturilor, liderl PNL și-a dezvăluit îngrijorările, cu privire la ceea ce întâmplă pe piața financiară cu dobânzile. „Dacă mă uit la costul pe care îl plătim la dobânzi, în fiecare lună mai mare, am fi avut bani acolo și pentru compensări de facturi, și pentru măriri de salarii, și pentru dublarea alocațiilor. Acolo e o problemă. (...) Am avut câteva discuții cu instituții internaționale. Sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reușit să avem două agenții de rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu știu dacă mai putem și anul acesta. Vom vedea ce se va întâmpla“, a afirmat Florin Cîțu.
Florin Cîțu: „Asta este îngrijorarea mea în acest moment“
„Sunt îngrijorat pentru că eu nu vreau să ajungem în două-trei luni la mâna instituțiilor internaționale Ar fi un regres puternic pentru România. Automat, dobânzi mai mari înseamnă și rate mai mari pentru români la bancă. (...) Asta este îngrijorarea mea în acest moment“, a conchis președintele PNL, Florin Cîțu.
Partidul Social Democrat a transmis miercuri, într-un comunicat de presă, că nu este mulțumit „pe deplin” cu Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze și că aceasta este „un pansament pus peste rana adâncă” a sectorului energetic. PSD cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie.
Discuțiile vine în contextul în care Ordonanța de urgență prin care se introduc noi praguri pentru plafonarea și compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale nu a ajuns pe masa guvernului în sedința de ieri, din cauza disputelor dintre PNL și PSD.
OUG privind plafonarea si compensarea, amânată, după ce coaliția PNL - PSD n-a ajuns la o înțelegere
Confirmarea a venit chiar de la liderul PSD Marcel Ciolacu, la finalul unei întâlniri de urgență pe care a avut-o, marți după-amiază, cu șeful PNL, Florin Cîțu.
”O să luăm decizia mâine”, a răspuns Ciolacu când a fost întrebat ce se întâmplă cu proiectul OUG care ar fi trebuit să intre în ședința de guvern de la ora 16:00.
Disputa este legată de data de la care ar urma să intre în vigoare noile reglementări. PSD a propus ca noul set de măsuri de ajutor să se aplice de la 1 ianuarie, în timp ce PNL și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au afirmat că o astfel de variantă nu poate fi luată în calcul, pentru că ar fi neconstituțională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News