"Aseară am avut un eveniment. Mai exact o nuntă. Foarte mișto, trei sferturi străini. M-am uitat pe lista de invitați, și am văzut nume din peste 10 țări. Foarte tare, zic eu.
Știți însă, cum i-am recunoscut pe românii din sală? În timp ce peste 100 oameni dansau și se distrau, cu tocuri sau fără tocuri, cu costume și rochii relaxate, dezinhibați și cu un accesoriu unic - zâmbetul, undeva la o masă, niște domni și-au pus șervetul în cap și făceau semne că muzica e prea tare și că îi deranjează, cu niște grimase și un dispreț cum numai la noi poți vedea. Are rost să zic cum se uitau ceilalți la ei? Are rost să zic că soțiile lor le făceau semn să stea jos și să nu se mai dea în spectacol? Sau ce stare emanau în jurul lor?
Din nou ajung la educație și bazele unei societăți.
De la cum se mișcă, cum se îmbracă, cum zâmbesc, cum se bucură de muzică, cum apreciază un act artistic și până la cum participă la bucuria prietenilor, străinii întotdeauna vor ieși în evidență. Ah, pardon, românii am vrut să zic. Cum? Tradițional, așa cum ne place nouă. Așa cum probabil, tot ei vor vota la mizeria de referendum de pe 7 octombrie. În loc să ne preocupe principii elementare de bun simț, de evoluție, de relații sociale, de cultură, de iubire, noi rămânem ancorați într-o grimasă tristă, un egoism cinic și nociv.
Nu generalizez. Am norocul, prin prisma meseriei, să întâlnesc și români care să nu mă facă să scriu rândurile astea. Însă, pentru toți ceilalți, am o mare rugăminte. Pe 7 octombrie, în loc să votați o prostie care ne îndepărtează de orice idee de evoluție și acceptare, într-o țară în care avem alte 100 de probleme pentru care am putea vota, mai bine sunați-vă un prieten, un fost coleg care vă făcea să zâmbiți, sau scoateți-vă jumătatea la o terasă, la un restaurant, sau într-un parc. Bucurați-vă de o duminică printre oameni. Printre toți oamenii. Așa cum e normal să fie," a scris Florin Ristei pe contul său de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News