Fluturașul de salariu în Italia: Termenul de păstrare și importanța documentului pentru angajați și drepturile lor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Fluturașul de salariu în Italia: Termenul de păstrare și importanța documentului pentru angajați și drepturile lor
Fluturașul de salariu în Italia: Termenul de păstrare și importanța documentului pentru angajați și drepturile lor

Fluturașul de salariu, cunoscut și sub denumirea de „busta paga” trebuie păstrat atât pentru a putea face față eventualelor litigii sau dispute legate de salariu, cât și pentru a demonstra contribuțiile corecte la pensie de către angajator.

Fluturașul de salariu reprezintă un document esențial pentru angajații din Italia, furnizat de angajator la momentul plății salariului lunar. Într-o epocă în care arhivarea electronică a documentelor domină, păstrarea adecvată a acestor fluturași este vitală pentru a face față eventualelor contestații sau dispute legate de salariu și contribuții, conform presei străine.

 

Ce este un fluturaș de salariu

 

Fișa de salariu este documentul pe care angajatorul îl eliberează angajatului său atunci când îi plătește salariul. Acesta conține cele mai importante informații referitoare la:

- relația de muncă, cum ar fi tipul de contract (cu fracțiune de normă sau cu normă întreagă; pe durată determinată sau nedeterminată);
- datele angajatorului și ale angajatului;
- deduceri (asigurări sociale, indemnizații de concediere etc.);
- eventualele alocații familiale plătite;
- salariul net.

După cât timp se prescrie dreptul la remunerație

 

Prima problemă care poate apărea este cea a păstrării înregistrărilor în cazul unui litigiu cu privire la schimbul dintre companie și angajat. 

Conform codului civil italian, drepturile legate de salariu se prescriu în termen de 5 ani de la data la care ar fi trebuit efectuată plata, cu excepția unor situații specifice, cum ar fi indemnizația de concediu, pentru care perioada de prescripție este de 10 ani.

Pentru angajații din sectorul privat, termenul de 5 ani începe să curgă de la încetarea relației de muncă, în timp ce pentru cei din sectorul public, prescripția începe a doua zi după data la care salariul ar fi trebuit plătit. Această diferențiere reflectă o precauție mai mare pentru angajații din sectorul public, menită să evite pierderea locului de muncă și să ofere oportunitatea de a-și face drepturile cunoscute.

 

Contribuții neplătite: la ce servește fișa de salariu

 

Acestea fiind spuse, totuși, fișa de salariu poate fi utilă și în alt scop: și anume dacă angajatorul, indiferent de motiv, nu plătește contribuțiile.

În acest caz, documentul pe suport de hârtie poate fi dovada "cheie" pentru a obține plata pensiei. Iată de ce. Până la 5 ani, se aplică criteriul automaticității: adică, dacă se constată, contribuțiile sunt creditate din oficiu.

Pe de altă parte, odată ce perioada de 5 ani a trecut, așa-numita deficiență de securitate socială (adică neplata contribuțiilor) poate fi compensată de către angajat prin plata taxei relevante, dar sub rezerva dovedirii de către angajat a dovezii că relația s-a desfășurat în perioada respectivă.

Astfel, în Italia, este recomandat ca angajații să păstreze fluturașii de salariu pentru o perioadă mai lungă, de până la 10 ani, pentru a se asigura că au documentația necesară pentru a face față oricăror litigii sau solicitări legate de salariu sau contribuții sociale. Acest lucru asigură acoperirea completă a nevoilor legate de pensie și asigură protejarea drepturilor angajaților în fața eventualelor dispute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel