FMI cere Guvernului Dăncilă o SCĂDERE a cheltuielilor. AVERTISMENT: „Legea pensiilor, o POVARĂ uriașă pentru tineri”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în România, deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere iar dacă politicile nu-şi vor putea schimba direcţia ţara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special săracii, avertizează Fondul Monetar Internaţional, anunță Agerpres.

Potrivit FMI, în primul rând, consolidarea fiscală trebuie însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.

„Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere.

Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar.

În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor", se arată în declaraţia echipei în România.

Legea pensiilor ar aduce o cheltuială suplimentară de aproape 4% din PIB, ceea ce ar pune o presiune mare pe finanțele guvernamentale și o mare povară pentru tânăra generație, potrivit FMI.

FMI avertizează asupra riscurilor pe care le au proiectele în parteneriat public – privat (PPP), promovate masiv de guvernul Dăncilă, și arată că ar trebui analiza extrem de atent și căutate finanțări alternative, precum fondurile europene.

Reducerea corupției ajută la îmbunătățirea veniturilor guvernamentale, eficientizează cheltuielile și întărește competitivitatea.

FMI critică și OUG 114, arătând că unele prevederi "pot crea distorsiuni care frânează investițiile sau alocarea eficientă a resurselor".

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel