Particularitatea acestei rețete de focaccia cu brânză, făcută din făină simplă, apă și ulei de măsline extravirgin, constă în adăugarea unei brânzeturi moi, cum ar fi crescenza sau stracchino, care o face gustoasă și irezistibilă.
Subțire, deoarece nu conține drojdie, și moale, trebuie savurată ușor caldă pentru a savura toate bunătățile sale.
Descoperiți împreună cu noi cum să o preparați acasă și să obțineți un rezultat bun, demn de cele mai bune brutării.
Nu ratați rețeta explicată pas cu pas.
Ingrediente pentru o formă de copt de 25x30 cm
- 400 g făină
- 40 ml ulei de măsline extravirgin
- 200 ml apă
- 10 g sare
- 250 g de brânză crescenza sau stracchino
CUM SE FACE FOCACCIA DI RECCO
Pentru a pregăti o delicioasă focaccia di recco, puneți făina într-un castron, adăugați apa puțin câte puțin și amestecați energic cu o lingură de lemn.
Apoi adăugăm sarea și turnăm de câteva ori uleiul de măsline extravirgin, continuând să amestecăm.
Frământați aluatul cu mâinile, încercând să formați o pâine, apoi transferați-l pe suprafața de lucru și împăturiți-l pe el însuși, repetând operațiunea pe toate cele 4 părți. Apoi împăturim aluatul de câteva ori, trăgându-l spre noi cu mâinile.
Se împarte aluatul în două părți egale și se frământă din nou, îndoind aluatul de mai multe ori pe el însuși.
Se transferă cele două pâini într-un recipient uns cu ulei de măsline, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de cel puțin două ore la temperatura camerei.
După acest timp, se întind cele două foi de aluat cu degetele și apoi cu ajutorul unui rulou până se obține o foaie foarte subțire; se așază ușor o foaie într-o tavă de 25x30 cm, unsă în prealabil cu ulei de măsline.
Îl umplem cu fulgi de brânză crescenza. Apoi o acoperim cu cealaltă foaie de aluat și sigilăm bine marginile apăsând cu vârful degetelor.
Acest pas este esențial pentru a împiedica scăparea brânzei în timpul coacerii.
Se ciupește foaia de aluat de deasupra sau, alternativ, se înțeapă cu vârfurile unei furculițe, apoi se unge întreaga suprafață a focaccia cu ulei de măsline extravirgin.
Tot ce rămâne de făcut este să o coaceți în cuptorul preîncălzit la 280° timp de aproximativ 10-12 minute, până când focaccia se rumenește ușor la suprafață.
O scoatem din cuptor și ne bucurăm de ea încă caldă!
Poftă bună!
Sfaturi și variații
Pentru o Focaccia di Recco mai moale, folosiți făină Manitoba și 260/280 ml de apă. În acest fel, datorită unui conținut mai mare de apă, textura finală va fi mai puțin crocantă.
Această focaccia cu brânză este minunată pentru un prânz sau o cină ușoară sau pentru a o savura ca o gustare genială.
Curiozități
Focaccia di Recco a primit marca de protecție europeană IGP (Indicație Geografică Protejată); acest produs se numără printre cele 280 de specialități agroalimentare care reprezintă Italia în întreaga lume.
Brânza cu care se prepară este Prescinseua, un cașcaval tradițional din Liguria, foarte asemănător ca gust și consistență cu stracchino sau crescenza.
----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News