Fondurile pentru combaterea sărăciei vor fi reduse cu 1 miliard de euro, iar veniturile celor mai slabe categorii ale populației vor scădea semnificativ.
"Venitul de cetățenie? L-aș mai anula de o mie de ori", spunea Giorgia Meloniu, în urmă cu doar câteva zile. Desființarea subvenției, folosită de peste 1 milion de familii din Italia până în iulie anul trecut, a fost întotdeauna unul dintre marii cai de luptă ai guvernului de dreapta. Și din abolirea sa, guvernul se așteaptă să câștige o sumă uriașă, scrie today.it.
Cu 1 miliard de euro mai puțin pentru a lupta împotriva sărăciei
În noiembrie 2023, din reducerea "venitului de cetățenie" statul a economisit aproximativ 200 de milioane de euro față de aceeași lună din 2022. Dar este doar începutul: ar trebui așteptate economii suplimentare din ianuarie 2024 când măsura va fi desființată pentru toată lumea. De altfel, în prezent mai sunt 700.000 de familii care mai primesc subvenția. Ei vor trebui să solicite „indemnizația de includere”. Ceilalți 300 de mii care și-au pierdut venitul de cetățenie sunt deja obligați, de câteva luni, să adere la noul pact de sprijinire a formării profesionale care le dă dreptul la o contribuție lunară de 350 de euro pe lună de la INPS.
Odată cu desființarea venitului cetățeanului, guvernul taie resurse pentru combaterea sărăciei, tocmai în momentul în care Istat certifică creșterea acesteia. Resursele totale utilizate pentru finanțarea veniturilor cetățeniei s-au ridicat la 8 miliarde de euro în 2022.
Cele pentru indemnizația de includere și pentru pactul pentru muncă vor fi egale cu maximum 7,076 miliarde de euro pentru 2024 și 2025. Rezultă astfel cel puțin un miliard de euro datorită noilor blocaje pentru accesarea subvențiilor de stat care sunt în scădere pentru toată lumea. O economisire care nu este folosită nici pentru a stimula politicile active de ocupare a forței de muncă, nici pentru a crește subvențiile pentru acele categorii care nu mai pot lucra.
Din 2024 se așteaptă o prăbușire a veniturilor celor mai săraci
Pentru a avea acces la noua indemnizație de incluziune, de fapt, în cadrul familiei trebuie să fie prezent un minor, o persoană în vârstă sau o persoană cu handicap. O măsură care, pentru guvernul Meloni, este și o alegere ideologică. Analizând cele mai recente date publicate de INPS cu privire la veniturile din cetățenie plătite în perioada 2019-2023, ne dăm seama că peste 350 de mii de persoane singure l-au primit.
Diferența de venituri lunare primite de o singură persoană față de o unitate familială formată din cinci membri cu minori în întreținere a fost de puțin peste 380 de euro pe lună.
Noua măsură restrânge și audiența în ceea ce privește un parametru fundamental: chiria. Dacă anterior pragul ISEE era stabilit la 9.360 de euro venit familial pentru cei care aveau contract de închiriere, acum cheltuielile cu chiria nu mai intră în calculul pentru atribuirea subvenției. Noul prag este stabilit la 6 mii de euro pentru toată lumea, măsură care îi exclude pe mulți din aplicație.
Criterii foarte asemănătoare se regăsesc pentru noua subvenție destinată persoanelor angajate, adică tuturor persoanelor între 18 și 59 de ani care nu au copii în întreținere și nu au dizabilități.
Potrivit unui studiu al economiștilor Giovanni Bovini, Emanuela Di Carlo și Antonella Tomasi, publicat de Bankitalia, tocmai din cauza acestor limitări numărul de abonați ar tinde să se reducă în timp la doar 133 de mii de gospodării în 2027 de la 322 de mii în 2022. până la ADI, spre deosebire de Venitul de cetățenie, acesta s-ar micșora în schimb cu 900.000 de unități potențiale, datorită noilor parametri. Și aceiași economiști avertizează despre cât de mult va costa abolirea veniturilor cetățeniei pentru cele mai slabe secțiuni ale populației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News