Fontana del Tritone din Roma, iluminata în culorile steagului României cu ocazia Zilei Naționale

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Roma iluminează Fontana del Tritone în culorile drapelului României în cinstea Zilei Naţionale
Roma iluminează Fontana del Tritone în culorile drapelului României în cinstea Zilei Naţionale

O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României, cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Ambasada României în Italia anunța că joi, 01 decembrie 2022, monumentul istoric Fontana del Tritone situată în Piața Barberini, va fi iluminată în culorule steagului României. 

"FONTANA DEL TRITONE DIN ROMA ILUMINATĂ ÎN CULORILE DRAPELULUI ROMÂNIEI CU OCAZIA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI 2022

Ambasada României în Italia, cu sprijinul Primăriei Romei, invită atât comunitatea de români din Roma și Regiunea Lazio, cât și publicul italian și internațional, joi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 19:00, în Piața Barberini din Roma, unde Fontana del Tritone – una dintre fântânile realizate de celebrul sculptor italian Gian Lorenzo Bernini va fi iluminată în culorile drapelului României pentru a marca Ziua Națională a României 2022.

Tot cu această ocazie, în Piața Barberini din Roma, va răsuna celebra “Baladă” a lui Ciprian Porumbescu în virtuoasa interpretare a violonistei Clara Cernat. Publicul larg va putea admira celebra fântână iluminată în culorile drapelului României în intervalul orar 19:00-00:00.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Banca Transilvania. Adresăm pe această cale mulțumiri!

Vă așteptăm în număr cât mai mare!" este mesajul Ambasadei României în Italia.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României

 

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. 

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

"Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie

 

Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare - cele mai celebre fiind cea de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. Totodată peste tot în țară au loc parade militare mai mici sau ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor.

În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

De 1 decembrie au loc și ceremonii organizate de școli, deși în ultimii ani situația creată de pandemia COVID au limitat mutl aceste manifestații. Deobicei în școli și grădinițe sunt organizate serbări, iar copii îmbracă portul populari. Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. Mulți au ajuns în ultimii ani s-și monteze simbolic un mic tricolor și pe mașină.

Pe lângă acestea, Ziua Națională a României este marcată și ca o sărbătoare culinară care vine ca o deschidere a perioadei de Sărbători de Iarnă. Astfel, mulți români sărbătoresc pe 1 Decembrie cu un pahar cu vin, normal sau fieri, cu țuică fiartă, cu tradiționalii mici sau cu fasole cu ciolan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel