Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor din Europa în care americanii să se retragă la pensie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În ultima vreme, în publicațiile din străinătate dar și pe social media se discută despre americanii care plănuiesc să se retragă la pensie în străinătate. Publicația Forbes spune că România este țara din Europa ideală pentru pensionarii americani.

 

Tot mai mulți americani aleg să se retragă la pensie în străinătate, iar România a fost recent evidențiată drept una dintre cele mai atractive destinații din Europa pentru aceștia, conform unui articol publicat de Forbes. Această tendință este alimentată de costul ridicat al vieții în SUA, în special pentru generația "boomerilor", care optează în număr mare să își petreacă bătrânețile în alte țări, potrivit unui raport al Fortune.

Criza pensionării din Statele Unite a determinat o creștere semnificativă a interesului pentru relocarea în străinătate, remarcă și CNN. „Visul de a te pensiona într-o țară străină devine din ce în ce mai atrăgător, mai ales în locuri unde costul vieții este mai accesibil, orașele sunt ușor de explorat pe jos și serviciile sociale sunt bune”, subliniază sursa citată.

Conform unui sondaj din 2024 realizat de Monmouth University, numărul americanilor care doresc să se stabilească în afara SUA s-a triplat în ultimele trei decenii. Datele Administrației de Securitate Socială arată, de asemenea, că numărul pensionarilor americani care primesc plăți în străinătate a crescut de la 307.000 în 2008 la peste 700.000 în prezent.

De ce Europa?

 

Deși posibilitățile sunt nelimitate, Europa continuă să se afle în fruntea listei pentru mulți dintre cei care visează la o mutare în străinătate.

Motivele pentru pensionari pot fi, de asemenea, nelimitate: Dorința de a experimenta cultura strămoșilor lor; faptul că s-au bucurat de vacanțe pe bătrânul continent și își imaginează că vor petrece mai mult timp acolo; clima; calitatea generală superioară a vieții; motivații politice, ideologice sau economice pentru a dori o schimbare radicală.

Europa poate oferi ceva pentru toată lumea pentru că, la urma urmei, după cum explică într-un raport recent al World Population Review (WPR) privind cele mai ieftine țări europene 2024, „Europa în ansamblu are 50 de țări, dintre care 27 fac parte din Uniunea Europeană. Europa este adesea asociată cu costuri ridicate ale vieții pentru călători, expatriați și rezidenți permanenți deopotrivă, în special în Europa de Vest și în țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt relativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite.”

Printre aceste considerații de bază, sfaturile includ cunoașterea normelor de rezidență privind deținerea sau închirierea de proprietăți în țara aleasă. Majoritatea solicită dovada unui nivel minim de venit și a unei acoperiri medicale private. De asemenea, „a trăi la pensie cu un venit fix necesită întotdeauna multă planificare, iar a face acest lucru în străinătate adaugă un alt nivel de complexitate”.

În afară de costul vieții, factori precum asistența medicală, divertismentul, siguranța, viața culturală și ușurința de a învăța limba locală (deoarece majoritatea nu sunt anglofone) se numără printre factorii care trebuie luați în considerare de cineva care alege o țară europeană care oferă posibilitatea de a trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 și 1.500 de dolari, scrie publicația Forbes.

De ce România este o țară ideală pentru pensionarii americani

 

România se numără printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisaje uimitoare, orașe pitorești și orașe colorate se adaugă unui stil de viață foarte accesibil.

Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de compania de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume în ordinea de la cele mai scumpe la cele mai puțin costisitoare locuri în care să trăiești. Studiul a evaluat costurile comparative a peste 200 de elemente în fiecare locație - de la inflație și fluctuațiile cursului de schimb, volatilitatea economică și geopolitică, costurile pentru locuințe, alimente și transport până la îmbrăcăminte, articole de uz casnic și divertisment.

În București, chiria pentru un apartament cu două camere este de aproximativ 400 de euro pe lună, iar utilitățile adaugă la acest cost încă 100 de euro.

Un calcul efectuat de Daily Express pentru britanicii care doresc să se relocheze arată că „bugetul lunar individual pentru alimente este de aproximativ 300 de euro, iar expatriații se pot răsfăța cu mese în oraș din când în când datorită costurilor relativ scăzute ale restaurantelor”.

În alte zone țării, precum regiunea de nord, bugetul lunar pentru o persoană începe de la aproximativ 600 de euro.

De la aderarea sa parțială la spațiul Schengen, România, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: „oferă o viză națională de lungă ședere care permite intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe pentru o perioadă care nu depășește 90 de zile”.

Cetățenilor americani li se permite să viziteze România fără viză pentru un total de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni. "Străinii trebuie să își înregistreze prezența la cea mai apropiată secție de poliție sau la Biroul pentru Imigrări în termen de 3 zile de la sosirea în România”, explică Ambasada SUA în România.

Pentru orice ședere mai mare de 90 de zile, trebuie solicitat un permis de ședere temporară (permis de ședere) de la Inspectoratul Roman pentru Imigrari.

Deși face parte din U.E., România nu folosește moneda euro, ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară. 

Celelalte țări în clasamentul Forbes sunt Portugalia, Cehia, Bulgaria și Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel