Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni - dezbateri pe educaţie, sănătate, justiţie, energie, mediu

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Numărul studenților străini interesați să studieze în România a explodat în ultimii ani
Numărul studenților străini interesați să studieze în România a explodat în ultimii ani

Ediţia a II-a a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni va fi deschisă miercuri la Palatul Victoria, în cadrul unei ceremonii la care sunt aşteptaţi să participe, printre alţii, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Forumul, organizat de asociaţiile de studenţi şi tineret din România în parteneriat cu Departamentul, se va desfăşura la Palatul Parlamentului până pe 29 august şi va oferi o voce puternică studenţilor pentru a-şi exprima spiritul democratic şi pentru a ajuta la soluţionarea problemelor actuale.

'Proiectul urmăreşte implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată: realizarea a 6 rezoluţii ce vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, la Palatul Parlamentului, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră şi, sub îndrumarea a 11 moderatori specializaţi, vor redacta un document scris de tip rezoluţie, găsind soluţii eficiente pentru problemele aferente comitetului ales', se arată în comunicat.

Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni - dezbateri pe educaţie, sănătate, justiţie, energie, mediu

 

Forumul este structurat în 6 comitete (compuse din 15-20 de studenţi):

* Educaţie şi Tineret (Restructurarea sistemelor comunicaţionale şi educaţionale din procesul de învăţământ românesc);

* Sănătate (Accesibilitatea, mobilitatea şi digitalizarea informaţiei medicale şi a actului medical);

* Justiţie (Accesibilitatea la drepturile fundamentale ale omului, combaterea inegalităţii de şanse şi a discriminării);

* Muncă şi Economie (Combaterea anomaliilor pieţei muncii. Cauze şi efecte asupra tinerilor);

* Energie şi mediu (Regenerarea resurselor României şi abordarea noilor tehnologii cu scopul atingerii independenţei energetice);

* Afaceri Europene (Rolul tinerilor în consolidarea poziţiei României ca actor regional în Uniunea Europeană).

Pe lângă dezbateri, precizează sursa citată, participanţii vor avea acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar şi evenimente sociale şi de networking. Propunerile finale vor alcătui o rezoluţie, ce va fi înaintată ministerelor şi altor autorităţi.

'Scopul principal al Forumului este transformarea ideilor şi idealurilor pe care generaţia noastră le are în proiecte concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de influenţa pe care asociaţiile organizatoare o au în societatea civilă', se mai arată în comunicat.

La ceremonia de miercuri vor mai participa Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, Codrin Scutaru, vicepreşedinte al Asociaţiei Ovidiu RO, şi Ioana Dospinescu, manager de proiect al Forumului, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel