GERB a câștigat alegerile din 2 octombrie cu 25,3% din voturi, dar se confruntă cu un parlament fără majoritate de voturi, ceea ce crește riscul unui nou scrutin anticipat, în timp ce țara de la Marea Neagră încearcă să limiteze impactul crizei energetice din Europa și al inflației în creștere pe fondul războiului din Ucraina.
Principalii săi rivali, partidul reformist „We Continue the Change” (Noi continuăm schimbarea), care îl acuză că a permis agravarea corupției în timpul guvernării sale de zece ani care s-a încheiat în 2021, au declarat deja că nu vor intra în discuții cu GERB pentru formarea unui guvern. La fel au făcut și aliații lor, socialiștii și partidul anti-grațiere Bulgaria Democratică.
Borissov a declarat că ar fi dispus să nu devină prim-ministru
Recunoscând provocarea, Borissov a declarat că ar fi dispus să nu devină prim-ministru sau chiar ministru dacă acest lucru ar fi necesar pentru a avea o coaliție funcțională.
Un nou sondaj de opinie pripit - după patru deja în ultimii doi ani - nu ar produce rezultate diferite, a declarat Borissov, care a fost premier timp de peste un deceniu înainte de a pierde alegerile de anul trecut în urma unor proteste masive împotriva corupției.
"Le propun tuturor să se gândească și să încerce să vadă cum vor arăta lucrurile după două sau trei luni. Sunt pregătit pentru tot felul de compromisuri și concesii în numele poporului", a declarat Borissov în primul său comentariu după alegeri, conform Reuters.
Liderul GERB, în vârstă de 63 de ani, a declarat că partidele din Uniunea Europeană și din statul membru NATO ar putea găsi un teren comun în ceea ce privește poziția țării față de războiul din Ucraina.
Cândva principalul aliat al Moscovei în UE, Sofia s-a îndepărtat după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, devenind primul membru al UE, alături de Polonia, un șoim anti-rus, care și-a văzut livrările de gaz tăiate de Gazprom.
Șapte partide ar urma să intre în parlament
Șapte partide ar urma să intre în parlament atunci când vor fi cunoscute rezultatele finale joi, partidul "Noi continuăm schimbarea" al fostului premier Kiril Petkov fiind al doilea ca mărime.
Partidele din cabinetul anterior îl acuză pe Borissov că a permis o corupție generalizată, lucru pe care acesta îl neagă.
Marți, Borissov a declarat că este dispus să discute în detaliu planurile de reformă judiciară ale oponenților săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News