FOTO Dunărea a inundat un întreg oraș de lângă Budapesta. Autoritățile române spun că totul este sub control

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Dunărea a inundat un oraș din Ungaria. Foto: Hernádi Ádám
Dunărea a inundat un oraș din Ungaria. Foto: Hernádi Ádám

Un oraș din Ungaria a fost inundat, după ce nivelul Dunării a atins peste 7 metri. Primarul a postat imagini pe Facebook. 

Orașul Esztergom din Ungaria a fost grav afectat de inundații, vineri, după ce nivelul Dunării a atins 7,52 metri, a anunțat primarul localității. Edilul a postat pe rețelele sociale imagini cu zonele afectate de apă, transmite publicația.

Valul de inundații a ajuns în capitala Ungariei, Budapesta, miercuri, 18 septembrie, unde cheiurile fluviului au fost inundate. Potrivit prognozelor specialiștilor, nivelul apei Dunării la Budapesta ar putea atinge un vârf maxim sâmbătă după-amiază sau duminică, după ce, deja, vineri dimineață nivelul apei depășise 8 metri.

Autoritățile ungare, împreună cu armata, serviciile de urgență și voluntarii, au construit baraje de protecție de-a lungul fluviului pentru a limita efectele inundațiilor.

Primarul din Esztergom, Ádám Hernádi, a postat vineri seara pe Facebook mai multe fotografii ilustrând inundațiile care au lovit orașul.

 

România se pregătește pentru viitura pe Dunăre

 

În România, autoritățile sunt în alertă, monitorizând întreg sectorul Dunării care traversează teritoriul național. Este așteptată o viitură care va crește nivelul apei până la sfârșitul lunii. Conform estimărilor, în perioada 28-29 septembrie, debitul Dunării va fi mai mult decât dublul valorilor normale pentru acest interval, dar specialiștii nu anticipează probleme majore decât în cazul în care viitura se va prelungi.

„Așteptăm un vârf în data de 28 sau 29 septembrie, în funcție de condițiile meteorologice și hidrologice. Monitorizăm cu atenție evoluția de la Budapesta. În acest moment, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Fiecare dig de pe Dunăre va fi reverificat, așa cum am cerut, pentru a preveni eventualele probleme. Suntem pregătiți pentru scenariile prevăzute. Un debit de 15.800-16.000 mc/s nu ar trebui să pună în pericol nicio localitate din România”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului.

Echipele de intervenţie din cadrul Apele Române Argeş-Vedea au pregătit o mie de saci şi alte materiale pentru a-i transporta spre sectorul românesc al Dunării, în vederea completării stocului de apărare împotriva viiturii prognozate pentru 28-29 septembrie, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) , într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook.

"De ieri au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului. Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii (...) Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie", precizează instituţia, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele şapte Administraţii Bazinale de Apă au început informarea tuturor deţinătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), iar în cazul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare din administrarea acestora.

"În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare - saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari etc. Odată cu creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre", a transmis ANAR.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel