Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific, convocat de guvernul francez pentru a oferi consultanță cu privire la măsurile legate de coronavirus, a elaborat o strategie pentru lunile următoare.
Rolul Consiliului Științific este consultativ, însă de-a lungul crizei au fost consultați îndeaproape de către guvern cu privire la măsurile de sănătate pentru a controla răspândirea virusului, inclusiv blocarea strictă la nivel național, adusă pe 17 martie.
Delfraissy, în vârstă de 72 de ani, medic și specialist în imunologie, a acordat un interviu jurnalului francez Le Parisien, în care a prezentat cele patru scenarii posibile cu care guvernul se confruntă în restul anului 2020. El spunea că joi Consiliul a publicat a șaptea sa lucrare de consultare .
Astfel, cele patru scenarii sunt: virusul dispare sau rămâne la niveluri foarte scăzute, un al doilea grup critic apare ca cel din Mulhouse la începutul epidemiei, o deteriorare lentă a situației generale din toamnă, cu mai multe spitalizări și în cele din urmă cel mai rău scenariu, respectiv revenirea la o situație critică a infecțiilor și a presiunii spitalicești.
Președintele Consiliului științific, despre valul doi de coronavirus: „Țara nu va reveni la o blocare generalizată”
Dar chiar și în cel mai rău scenariu, țara nu va reveni la o blocare generalizată la nivel național, a spus Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific.
„Prima dată, a fost esențial, nu am avut de ales, dar prețul pe care trebuie să îl plătim este prea mare. Cu siguranță populația nu ar accepta-o, consecințele economice ar fi majore și, chiar din punct de vedere al sănătății, acest lucru nu este de dorit - nu uitați că, în afară de Covid, au fost toți ceilalți pacienți care au avut întârzieri în diagnosticare în această perioadă", a precizat el.
El a adăugat, totuși, că unele zone ar putea vedea restituirea măsurilor de blocare dacă prezintă un „grup” de cazuri, spunând: „Sunt ferm convins că, dacă va începe din nou, va începe din nou în regiunea Paris”.
El a avertizat că virusul nu a dispărut și că oamenii trebuie să rămână precauți și să urmeze măsurile de sănătate, dar a spus că este în prezent sub control, datorită strategiei de testare și de urmărire care există acum .
Bilanțul cazurilor de SARS-CoV-2 în Franța
La începutul focarului, Franța a suferit unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecții și decese în Europa, deși blocarea strictă la nivel național a scăzut numărul cazurilor, iar cifra de decese a Franței se situează acum la peste 29.000, sub cea a Regatului Unit și a Italiei.
Multe dintre cele mai vechi cazuri s-au concentrat în jurul unui focar din Mulhouse, în estul Franței, unde mii de oameni din toată țara au participat la un eveniment bisericesc.
Delfraissy a recunoscut că Franța a fost prea lentă cu programul său de testare, spunând: „De la eliberarea blocajului, avem suficiente mijloace pentru a identifica focarele de infecție”.
„Asta nu am făcut-o în februarie, să ne confruntăm! Asta a fost strategia Germaniei. Am fi putut avea aceeași evoluție a epidemiei. Dar a existat marele miting evanghelic din Mulhouse, care a răspândit virusul în toată țara și lipseau testele”, a adăugat el, potrivit B1 TV.
Franța operează acum o strategie de testare și urmărire, în care toți cei care dau rezultate pozitive oferă o listă a contactelor lor autorităților de sănătate, iar acei oameni sunt apoi contactați și testați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News