Medici și asistente, cu măști pe față, au sunat din clopotele și au lovit în tavi, adunați în fața spitalului Robert Debre, în nordul capitalei, unii purtând bannere pe care scria: „Nu medalii, nu gaze lacrimogene, ci paturi și bani!”.
Protestul a avut loc în timp ce guvernul lucrează la un plan de sprijin pentru lucrătorii din sănătate care s-au aflat în prima linie a combaterii epidemiei.
Angajații s-au plâns de multă vreme de salariile mici și de lipsa de personal suficient în spitalele franceze, nemulțumiri care au dus în ultimul an la un val de greve.
„Am făcut mai mult decât ne-am fi putut imagina”
Pandemia a făcut și mai vizibile problemele cu care se confruntă sectorul, cu deficit de personal, măști de protecție și ventilatoare la începutul crizei.
„Dificultățile din spitalele publice au început cu mult timp în urmă”, spune pediatrul Stephane Dauger, specializat în terapie intensivă.
„Toți au spus că totul a mers bine cu (criza) COVID-19 și că am fost extraordinari, ceea ce este un fapt, de vreme ce am făcut mai mult decât ne-am fi putut imagina ... dar greutățile au persistat”, a adăugat el.
Bonus de 1.500 de euro din partea statului
Epidemia a ucis peste 28.000 de oameni în Franța, deși numărul deceselor zilnice a scăzut drastic față de momentul de vârf.
Guvernul a anunțat că tot personalul din spitalele publice și centrele de îngrijire din regiunile cele mai afectate va primi un bonus de 1.500 de euro din partea statului.
Luni, prim-ministrul Edouard Philippe le-a promis angajaților din sănătate, potrivit Ziare.com, creșteri salariale suplimentare semnificative, în cadrul reformei planificate a sistemului public de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News